- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Legyünk bölcsek és halljuk meg az angyalok kórusát!

Szenteste előkerülnek a klasszikus karácsonyi énekek, évről évre elővesszük őket, énekeljük a templomban, majd otthonunkban a fát körülölelve szeretteink körében. Az előkészületekkor a gyerekek listát írnak, a felnőttek célozgatnak és mindent elkövetünk, hogy ezek hiányában társunk, szüleink, nagyszüleink és gyerekeink fejébe lássunk. Azt akarjuk, hogy minden tökéletes legyen a szent estén.

Belegondolunk-e vajon, hogy az égi jelre útnak induló napkeleti bölcseket követjük, amikor ajándékokat kutatunk, választunk és csomagolunk? Máté evangéliumából tudjuk, hogy a bölcsek gyógyító erejű aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak. Születésnapokon mi is, a kései utódok a boldogság mellett leginkább jó egészséget kívánunk.

Jézus születésére a közelben tanyázó pásztorok is Betlehem városa felé vették az irányt. Lukács evangéliuma elárulja nekünk, hogy az Úr angyala jelent meg előttük azon az éjszakán, kihirdetve az Üdvözítő születését, majd mennyei seregek sokasága dicsőítette az Istent. A pásztorok égi jele az angyalok kórusa.

Éljük át advent csodáját, figyeljünk karácsony előtt és után is az égi jelekre, az énekekre, a körülöttünk sereglő jó szándékú bölcsekre. Ne csak azokra, akik dicsőítenek, hiszen a dicsőség nem a miénk. De figyeljünk az énekre, a körülöttünk lévők jelzéseire, alázattal fogadjuk a még nem kézzelfoghatót, akár ha valóságtól elrugaszkodottnak tűnik is. Hallgassunk a bölcsekre, kövessük az angyalok karát, csempésszük ki szívünkből a kételkedést.

Fenntartások nélkül, alávetve magunkat a felsőbb akaratnak énekeljük ezúttal magunknak és szeretteinknek is ezeket az énekeket, dicséreteket alázattal. Ismerjük meg a szó valódi jelentését, ne féljünk tőle, ne azonosítsuk a megalázottsággal. Hívőként és Istentől távolabb állva is érezzük Jézus születésének misztériumát, adjuk át magunkat, merítsünk belőle erőt, örömöt, békességet és nyugalmat, hogy a hála jóleső érzését megtapasztaljuk, s a következő év megpróbáltatásaival is szembenézhessünk.

Halljuk meg az angyalok hívó karát!

G. Németh Éva – Hunhír.info