- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A Bárka és a vadlibák

Íme Jean Vanier (1928-2019) francia származású kanadai filozófus, teológus, a BÁRKA közösség megteremtője. Ezekben a világban szétszórt közösségekben együtt élnek és munkálkodnak az ép és a sérült gyermekek, felnőttek. Egy megszívlelendő analógia a vadlibákról, ha beszállsz ebbe a mai bárkába! (Ne gondolj a gályarabságra!)

Keresztény lecke – a kanadai vadlibákról

Tény: A vadlibák csoportosan, V-alakban szállnak. Repülés közben mozgatják szárnyukat, s a levegő felhajtó ereje fenntartja a következő libákat. Így lehetséges, hogy 71%-kal hosszabb
távolságot tudnak megtenni, mint ha csak egyetlen pár repülne együtt.
Tanulság: Ha egymást segítve dolgozunk, s a közösségi szellemben végezzük a munkát, sokkal gyorsabban és könnyebben érjük el a célt.

Tény: Ha egy vadliba kirepül a sorból és egyedül próbál célhoz érni, azonnal lelassul, mert nem segíti őt többé a levegő emelő hatása, amelyet a többi vadliba szárnycsapásai biztosítanak számára. Így gyorsan visszarepül a sorba, hogy könnyebbé váljon a repülése a társai erőfeszítése
által.
Tanulság: Ha van annyi eszünk, mint egy kanadai vadlibának, akkor együtt dolgozunk a közösséggel, a közös cél érdekében.

Tény: Amikor a vezető vadliba elfárad, egy másik veszi át helyét az élen.
Tanulság: A közösségben el kell fogadnunk egymásra utaltságunkat, s a megfelelő pillanatban átadni vagy átvenni a munkát éppúgy, mint a vezetést.

Tény: Repülés közben a hátsó vadlibák hangosan gágognak, hogy az elsőket erőfeszítéseikben biztassák.
Tanulság: A közösség nem létezhet szurkolók nélkül, fontos, hogy a ,,gágogás” biztató legyen.

Tény: Ha egy vadliba megbetegszik, két társa leszáll vele, s addig együtt maradnak, amíg meggyógyul vagy elpusztul. A libák ezután visszatérnek a saját közösségükhöz, vagy hármasban vagy már csak kettesben, olykor egy másik közösséggel repülnek, még el nem érik a sajátjukat.
Tanulság: Ha annyi együttérzés lenne bennünk, mint a vadlibákban, átsegítenénk egymást a nehéz időkön, ahogy ők teszik.
(Ez a BÁRKA közösségek lényege, ezért vannak sérült gyerekek az egészségesek között!!)

Gundy Sarolta – Hunhír.info