- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A terror természetrajza – Az ISIL még a csúcson van…

Tavaly több terrorcselekményt követtek el Európában, mint az azt megelőző évben, sőt ezek több uniós országban követeltek halálos áldozatot, mint korábban bármikor. Ezzel együtt a merényletekben meghaltak száma több mint a felére csökkent, mert a támadások kisebb volumenűek lettek. Hazánkat továbbra is a legbiztonságosabb európai országok közé sorolja a 2018-as globális terrorizmusindex. Az ISIS immár több mint hétezer külföldi terroristája tért haza a Közel-Keletről, részben éppen Európába.

Átalakulóban van a nemzetközi, így az Európát is érintő terrorizmus, visszaszorulóban az Iszlám Állam (ISIS), és bár egyre nagyobb számban követnek el terrorcselekményeket, összességében csökken a merényletek áldozatainak száma – ezek az ­ausztráliai központú Gazdasági és Békeintézet (IEP) immár hatodik éves jelentésének főbb megállapításai.

A még a tavalyi év adatai alapján összeállított 2018-as globális terrorizmusindex azt mutatja: iraki és szíriai visszaszorulása dacára továbbra is az ISIS a legveszélyesebb terrorcsoport. De a statisztikák ellentmondásosak. Földrészünkön egy év alatt több mint a felére, 168-ról 81-re csökkent a terrorcselekményekben meghaltak száma, de korábban még sohasem fordult elő, ami 2017-ben: nyolc nyugat-európai országban is halálos áldozatot követelt a terror. Sőt a merényletek száma is nőtt, mégpedig 253-ról 282-re.

– Az, hogy csökkent a halálos áldozatok száma Nyugat-Európában, azt jelzi: csökkent az ISIS arra való képessége, hogy nagyszabású terrortámadásokat tervezzen el és hangoljon össze, illetve azt is jelenti, rövid távon legalábbis működnek a fokozott terrorellenes intézkedések – olvasható az IEP jelentésében, ami a terror minden válfaját vizsgálja, noha a legtöbb merénylet változatlanul az iszlamistákhoz köthető.

– Megfigyelhető, hogy több támadást hajt végre magányos elkövető, míg korábban inkább szervezett csoportokról beszéltünk – mondta Steve Killelea, az intézet alapítója és elnöke a német Die Weltnek. – Egyes csoportoknak pedig egyáltalán nem céljuk, hogy embereket öljenek meg, inkább a figyelmet akarják felhívni az ügyükre – tette hozzá.

Egy éve még négy ország számított magas terrorfenyegetettségűnek az Európai Unión belül, idén viszont már egy sem, míg hazánk ugyanúgy a legbiztonságosabb európai államok közé tartozik, ahogyan a 2016-os adatok alapján is. A földrajzi Európán belül Törökországban és Ukrajnában számít magasnak a terrorfenyegetettség, a briteknél, a franciáknál, az oroszoknál, a németeknél, a görögöknél, a belgáknál és a spanyoloknál pedig közepesnek. Minden más európai országban alacsonyabb szinten van.

De Nyugat-Európában gondot jelent, hogy az elmúlt öt évben több mint 40 ezer külföldi – köztük számos francia és belga állampolgár – is harcolt az ISIS soraiban a Közel-Keleten, és közülük több mint hétezren hazatértek azóta. Sokukra börtön és a (második) állampolgárságuktól való megfosztás vár, de Hollandiában például reintegrációs program keretében is foglalkoznak velük.

A világban mintegy 19 ezer áldozatot követelt 2017-ben a terror; ez 27 százalékos csökkenést jelent egy év leforgása alatt. A globális adatok is kettős olvasatúak: ugyan tavaly 67 országban haltak meg ilyen támadásokban, míg 2016-ban még 79-ben, ez a két szám továbbra is kiemelkedik az elmúlt húsz év adatsorából.

A globális terrorlista élén változatlanul Irak, Afganisztán, Nigéria, Szíria, Pakisztán és Szomália áll. Ebben az ottani merényletek gyakoriságán túl az is szerepet játszik, hogy ezekben az országokban az euró­paiakhoz képest óriási, esetenként elképzelhetetlen léptékű támadásokat is végrehajtanak. Így például Szomália fővárosában, Mogadishuban az al-Sabab iszlamista terrorcsoport 588 halálos áldozattal járó merényletet hajtott végre egy robbanóanyaggal megrakott teherautóval. Az iraki Moszulban egy túszejtéses támadásban 230 fővel végzett az ISIS. A húsz legpusztítóbb tavalyi merénylet közül egyet sem Európában követtek el.

Magyar Idők – Szőcs László

Hunhír.info