- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ezek úgy készülnek vissza a hatalomba, mint amikor kiönt a reterát

“Az előtérben pedig itt vannak az MSZP furcsa alakjai. Itt van például Bangóné Borbély Ildikó. A büntetett utóéletű Gyurcsány Ferenc egykori legodaadóbb híve, a szégyenletes és undorító kettős állampolgárság elleni szocialista kampány plakátarca.”

Nyilatkozatot adott ki az MSZP. A nyilatkozatot Gőgös Zoltán és Bangóné Borbély Ildikó írta alá. A nyilatkozat ismételten az úgynevezett „földmutyikról” szól, és a kabai „ügyeket” állítja a középpontba. Beszél továbbá „rablógazdákról”, „őrjöngve tomboló sáskahadakról”, „narancsos haverokról”.

Lássuk előbb a tényeket: Kabán jelen pillanatban nincsenek ügyek. Kabán nem hirdettek győzteseket a földbérletekre, Kabán nem nyert földet sem fideszes polgármester, sem narancsos haver. Csak szólok, hogy világos legyen: Kabán kabai gazdálkodók fognak földet nyerni.

Mindezeken túl itt lenne az ideje, hogy az illetékes minisztérium előálljon a valódi számokkal és tényekkel. Hol, mennyi földet nyertek, és kik. Ugyanis pontosan tudom, hogy bár voltak vitatható döntések, megkérdőjelezhető győztesek (hol nincsenek ilyenek?), de összességében a kormány ezen a területen kifejezetten jó munkát végzett. Arra gondolok egészen pontosan, hogy az esetek döntő többségében helyi gazdák nyertek a földbérleti pályázatokon. Csak az ő hangjuk nem hallatszik messzire. Leginkább azért nem, mert nem beszélnek.

Ebben az országban soha nem szokás a jóról beszélni. Nem fér össze sem a panaszkultúránkkal, sem a média alapvető működési törvényeivel, sem az ellenzék magatartásával. Így lesznek aztán Kabán „földmutyik”, miközben nincsenek Kabán földmutyik. És hiába turnézza végig Ángyán József a médiát a maga rögeszméivel – az igazság összességében nem az ő oldalán van. Vannak ellenben mögötte érdekes figurák, akik a háttérből irányítják őt, és a professzor úr erről feltehetőleg nem is tud.

Az előtérben pedig itt vannak az MSZP furcsa alakjai. Itt van például Bangóné Borbély Ildikó. A büntetett utóéletű Gyurcsány Ferenc egykori legodaadóbb híve, a szégyenletes és undorító kettős állampolgárság elleni szocialista kampány plakátarca. Bangóné elérhető hivatalos életrajzában ez olvasható: „Férjem 2006-ig a Kabai Cukorgyárban dolgozott, 2008 óta a Baromfi Coop Kft. földesi telepének vezetője. Férjem kabai, itt élünk 19 éve.” Hosszasan kerestem az interneten, vajon mit mondott Bangóné, amikor 2006-ban bezárták a kabai cukorgyárat. Semmit sem találtam. Pedig 2006-ban bezárták a kabai cukorgyárat. Ez volt az Európai Unió egyik legiszonyatosabb döntése. Amikor Ausztrália, Brazília és Thaiföld a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) panaszkodott amiatt, hogy az Európai Unió cukorexport-támogatással tartja fenn a magas cukorárakat, és a WTO helyt adott a panasznak, nos, akkor a fényességes EU négymillió tonnával csökkentette cukortermelési kvótáját. Ennek esett áldozatul az addigra már privatizált magyar cukoripar. És a kabai cukorgyár. Majd a bölcs és mindent szabályozó szabad piac nagyobb dicsőségére, duplájára nőtt Magyarországon a cukor ára. Az akkori kormány meg bioetanol-üzem létrehozásával nyugtatta a kabaiakat –emlékeznek még? Gyurcsány minden héten elmondta, hogy Magyarországot a bioetanol-gyártás fogja naggyá tenni…

Semmi sem épült Kabán. Csak tönkretettek újfent egy működő, sok ezer embernek megélhetést jelentő iparágat. Tönkretették azok, akik szerint ez a jövő útja, és akik szerint a szabad piac a megoldás a mi gondjainkra. Akik hagyták, hogy az unió bezárassa a kabai (szerencsi stb.) cukorgyárat, aztán nézték, hogy jön be dupla áron az országba nyugatról a cukor, közben bioetanolról pofáztak, nos, azok mind bűnözők. És most nyilatkozatokat adnak ki, amelyben földmutyikról értekeznek. Nem mellesleg Bangóné Borbély Ildikó azt a Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.-t vezette a közelmúltig, amely után hónapok óta nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A gyanú szerint a LEADER-pályázatok elbírálásánál és a kifizetéseknél is súlyos visszaélések történtek. A nyomozás miatt a Vidékfejlesztési Hivatal nem utal a kft.-nek egy fillért sem. Bangóné meg „őrjöngő sáskahadakról” vizionál.

Szánalmas ez az egész. De legalább most már tudjuk, mire készül ezen felül az MSZP a kampányában.

Arra készül, hogy egyfolytában hazudozni fog.

De ebben legalább nagy gyakorlata van, ebben verhetetlen. És Bangóné ott fog állni az egész kampánystratégia élén. Hiszen érti a feladatot. És energiaárakkal, munkanélküliséggel, egészségüggyel fog foglalkozni, majd minden gondért a kormányt fogja hibáztatni, és természetesen vissza fog térni a baloldalisághoz. Hiszen ez az MSZP-kampány középpontja. Nagyon baloldaliak lesznek Bangónéék, „rezsistopot” fog követelni, és szót sem ejt majd fiskális fegyelemről, megszorításokról. És lesz „kisemberpártiság”, „elitellenesség” és – most tessenek nagyon figyelni!- ez is lesz: „Bizonyos esetekben akár az értelmiséggel, de mindenképpen a nagyvállalkozókkal szembeni szkepszist és kritikai attitűdöt kell megjeleníteni.”

Na, ezek készülnének vissza a hatalomba. De nagyon. Mint a Bourbonok. Csak méltóság, tudás, fenség, műveltség nélkül. Mint amikor kiönt a reterát…

Bayer Zsolt – Magyar Hírlap