- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A „meleg büszkeség” és a hazai zsidóság

Aki azt hiszi, a cím provokatív, téved. Nem foglalkozom én állandóan a honi zsidósággal, nem. Csupán akkor írok róluk, ha valami érdekes hír érkezik a házuk tájáról. Most is ez történt. Véletlenül – ismétlem: véletlenül – bukkantam egy olyan hírre, amely a melegség és a zsidóság különös viszonyába enged bepillantást.

Holnap is nagyon meleg lesz. S ebben a nagy melegségben kerül sor a… mire is? A hivatalos fészbuk oldal címe szerint: a „17. Budapest Pride Felvonulás”-ra. Hopp! Még egy év, s nagykorú lesz a melegség hazai ünnepe. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a „mozgalom” még arra sem volt képes, hogy magyar nevet találjon magának – miért „Pride”? Nincs erre a magyar nyelvben megfelelő szó?)

Egy fantasztikus büszke leszbike

Szóval a holnapi felvonulás előtt nagy a készülődés. Kivételesen nem este, hanem délelőtt látogattam el a „Milla” fészbuk oldalára, s ott ezt találtam:

„Mi ott leszünk holnap!
A programot és az időpontokat itt találjátok:
https://www.facebook.com/events/438928726117924/”

Ujjé! Az egész „Millás” társulat ott lesz! Impozáns vonulás vár ránk a holnapi hőségben! Forró hangulat lesz Budapest belvárosában!

Na, megnéztem a holnapi programot, mert szeretem tudni, mi forr körülöttem. S ahogy nézegetem a „Pride” fészbuk oldalát, érdekes hírre bukkanok. Friss hír, ma délelőtt került fel az oldalra:

„Ma transzparens- és stencilkészítő workshopot tartunk 7 órakor a Bálint Házban! Nálunk van minden kellék (festék, kartonok, filcek), már csak a jó ötleteket és a jobbnál jobb szlogeneket kell elhoznotok magatokkal! Stencilekhez hozzatok táskát, pólót! Ott találkozunk!
At 7pm in Bálint Ház we are hosting a banner and stencil making workshop! We have all the accessories (paint, cartboard, markers), but we need awesome ideas and slogans from you! Bring shirts and bags for stencils! See you there!”

Mondom, zajlik az előkészület a nagy napra. Ma este a Bálint Házban készülnek a jobbnál jobb szlogenek.

Bálint Ház… A helyszín elgondolkodtatott. A Bálint Ház a VI. kerületben található, a Révay utca 16. szám alatt. Itt lesz a „workshop” ma este. De mi is ez a Bálint Ház? Idézet jő a Bálint Ház hivatalos honlapjáról:

„A Bálint Ház a magyar zsidó közösség otthona, egy hely, ami összehoz. Találkozási pont szervezetek, kultúrák, ismerősök és ismeretlenek, zsidók és nem zsidók között. Egy érzékeny, a találkozásokra fogékony, állandóan változó otthon, ahol meghatározóak a hazai zsidóság hagyományai, közösségformáló eszményei.
Közösségi térként programjainkkal minden tartalmas élményre vágyó embert várunk. Kínálatunkban biztosan talál az érdeklődésének, igényeinek megfelelő műsort, szolgáltatást, legyen szó kultúráról, vallásról, filmről, játszóházról, testmozgásról vagy egy jó beszélgetésről. Van véleményünk a társadalmi problémákról, és segítünk, ahol lehet. Együtt vetjük fel a kérdéseket, együtt keressük az utakat, válaszokat – Önökkel, Veletek.”

A Bálint Ház tehát a „magyar zsidó közösség otthona”. Itt lesz a holnapi vonulással kapcsolatos „workshop”. Azért itt, mert ebben az intézményben „meghatározóak a hazai zsidóság hagyományai, közösségformáló eszményei”. Világos ez, mint az egyszeregy.

Szeretném felhívni ismét a figyelmet írásom címére. Jeleztem fentebb, nincs szándékomban „zsidózni”, ez nem az én asztalom. Azon azonban elgondolkodtam, hogy miért éppen a Bálint Ház ad otthont a ma esti előkészületnek? Olvassuk tovább a Bálint Ház honlapján található bemutatkozó szöveget. Az intézmény küldetéséről ezt olvassuk:

„Egy erős, párbeszédre és együttműködésre képes, önfenntartó, folyamatosan fejlődő magyar zsidó közösség létrejöttének katalizálása.
Egy pozitív alapokon nyugvó, a jelenben álló és a jövő felé tekintő, kortárs zsidó identitás kialakítása.
A hagyományos zsidó értékek (a család tisztelete, a tanulás, a szellemiek szeretete, aktív társadalmi részvétel) integrálása a jelenbe.
Egy minden generációt megszólító, és a közöttük lévő kapcsolatokra építő, azokat erősítő zsidó közeg megteremtése.
A társadalmi igazságosság erősítése, az ember és a demokratikus pluralizmus képviselete.”

A cél tehát a zsidó identitás kialakítása, a hagyományos zsidó értékek „integrálása”, stb. A kortárs zsidó identitás kialakításába pedig a jelek szerint beletartozik a melegség „integrálása” is. Aki nem hiszi, nézze meg az intézmény honlapján, mely közösségeknek biztosít rendszeresen helyet a Bálint Ház. Íme a névsor:

„Bét Orim | Budapest Pride | Eszterház Egyesület | Hallássérült Zsidók Egyesülete | Hóra Budapest | Hosana – Munkaszolgálatosok Társasága | Humana folyóirat | Intergenerációs Klub | Jaffe | Látszom! Hajléktalan Művészek Fesztiválja | Magyar Társasjátékos Egyesület | Magyar Zsidó Festészet Kedvelők Köre MAZS | Mazsike | MONA Alapítány | NANE Egyesület | R16 Pódium | Ringató | Szombat folyóirat.”

Látjuk, a lista második helyén a „Pride” szerepel. (Nekem a legjobban a Hallássérült Zsidók Egyesülete tetszik – eleddig soha nem hallottam erről a tömörülésről. Hiába az Úr elkülöníti a zsidókat a népektől – akár süketek, akár nem.) Nos, a „magyar zsidó közösség katalizátora”-ként ismert Bálint Ház a „Pride” egyik székhelye. Vajon miért? A zsidó vallás hogyan vélekedik a „melegségről”? Ezt csak azért kérdem, mert a Bálint Ház egyik támogatója – a honlapon olvasom – a Mazsihisz. Igaz, a Síp utca a hazai neológia fellegvára, de a neológia sem ismeri el az egyneműek kapcsolatát. Vagy tévedek? Lehet, hogy a mai „workshop” vendége lesz Feldmájer, Zoltai és Frölich főrabbi is?

Van azonban még egy apróság, amin eltöprengtem. Az egyik „meleg” honfitársunk azt írta, ő csak fél kilenc körül tudna elmenni a Bálint Házba. A „Pride” vezérkarának válasza megnyugtató volt: „Fél 9-kor még biztos ott leszünk!” Igen ám, de fél kilenc előtt néhány perccel beköszönt a sabbat. Sabbatkor „integrálás”? Meleg „workshop”? Mit szól majd ehhez a rabbitestület?

Akit tehát érdekel, ugorjon el este a Révay utcai Bálint Házba megtapasztalni, hogyan „katalizálják” a zsidó közösséget, milyen meleg légkörben „integrálják” a jelenbe a „hagyományos zsidó értékek”-et. Tanulni mindig érdemes. Lehet, hogy egyszer majd azt is megérjük, hogy a katolikus egyház valamelyik lelkigyakorlatos házában lesz a vonulás előtti „workshop”?

Utóirat
Szeretném a kedves olvasó figyelmébe ajánlani a holnapi eseményre készült buzdító filmecskét. Kétszer is megnéztem-meghallgattam a büszke nyilatkozókat. Kérdem: a zsidó és cigány kisebbség ilyen-olyan „helyzetének” mi köze van a „meleg büszkeséghez”? Talán etnikai hovatartozás és melegség között van valami szoros kapcsolat?

Szalay László – Hunhír.info