- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kövér kontra Izrael – ki hazudik?

Kövér László magyar házelnököt vasárnap „nemkívánatos személynek” nyilvánították Izraelben. Az izraeli parlament, a Kneszet elnöke – Reuven Rivlin – erről levélben értesítette magyar partnerét. Ezt a hírt tegnap délután nagy diadallal közölte a destruktív sajtó. Estére fordult a kocka: Kövér László kabinetfőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy semmilyen levelet nem kaptak Izraelből. Ráadásul „okafogyott” is az izraeli üzenet, mert a magyar házelnök már napokkal korábban, a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül jelezte: más irányú elfoglaltsága miatt Áder János köztársasági elnök utazik helyette a júliusi Wallenberg-konferenciára. Mai hír: a Kneszet szóvivője cáfolta a magyar fél állítását. Magyarán: Izraelből most azt üzenik, hogy Kövér László és csapata hazudik. Nézzük meg, mi az igazság.

Az atv honlapján vasárnap 17 óra 5 perckor jelent meg a hír Kövér László kitiltásáról. A hír forrásaként a „Jerusalem Post” szerepel. Ezt a hírt a Mazsihisz honlapja 18 óra 3 perckor vette át. Íme, a hír teljes szövege:

„A Nyirő-ügy miatt lemondták Kövér László izraeli útját

Reuven Rivlin, az izraeli Parlament elnöke levélben értesítette Kövér Lászlót a magyar Országgyűlés elnökét arról, hogy jelenléte ’nemkívánatos’ Jeruzsálemben, a Kneszet által szervezett Wallenberg-emlékkonferencián.
A Kneszet elnöke a Jerusalem Post információi szerint azt írta: ’fölháborodással értesült arról a megdöbbentő hírről’, hogy Kövér részt vett Nyirő József ’nácibarát író’ emlékére szervezett rendezvényen.
Az Országgyűlés elnöke júliusban a svéd diplomata születésének századik évfordulójára rendezett emlékkonferencián vett volna részt az izraeli fővárosban.
’Ön úgy döntött, hogy részt vesz ezen a megemlékezésen, és ezzel nyíltan szolidaritást vállalt egy olyan személlyel, akinek a pártja, a magyar kormány keretein belül, együttműködött a német náci gyilkosokkal a zsidó nép megsemmisítésére irányuló programjuk megvalósításában.’ – írja Kövér Lászlónak írt levelében Rivlin.
A Kneszet elnöke hozzáteszi: ’bárki, aki ilyen eseményen részt vesz, nem lehetséges, hogy részese legyen annak a rendezvénynek, amelyen Raoul Wallenberg emlékének tisztelgünk, aki az emberiesség fáklyájaként zsidókat mentett, és aki szimbóluma a náci Németország és kollaboránsaik elleni küzdelemnek, akik egyikével Ön azonosságot vállalt és aki felé tiszteletét fejezte ki’.
Rivlin a jövő héten Németországba utazik, ahol részt vesz a Wannsee-konferencia évfordulóján rendezett eseményen és találkozik Angela Merkel német kancellárral valamint Joachim Gauck államelnökkel.”

S most nézzük, mit írt a Jerusalem Post, amelynek honlapján vasárnap 15 óra 13 perckor jelent meg Lahav Harkov alábbi írása:

„Rivlin retracts invite for Hungarian counterpart

László Kövér, who was meant to attend Knesset’s Wallenberg memorial, participated in ceremony honoring a Nazi collaborator.
Knesset Speaker Reuven Rivlin told his Hungarian counterpart that he is no longer welcome in the Knesset next month, following Hungarian National Assembly Speaker László Kövér’s participation in a memorial ceremony for a pro- Nazi author.
Kövér was scheduled to visit the Knesset next month for a ceremony honoring the 100th birthday of Raoul Wallenberg, a Swedish diplomat in Hungary who saved thousands of Jews during the Holocaust.
Rivlin wrote the Hungarian speaker a letter on Sunday, saying that he was ’appalled by the shocking news’ of Kövér’s participation in a memorial for writer Joszef Nyiro, who was a member of the Nazi-sympathizing fascist Arrow Cross party in the Hungarian parliament during World War II.
’You chose to participate in this event and openly declare your solidarity with a person whose party, within the government of Hungary, cooperated with the German Nazi murderers in realizing their program to annihilate the Jewish People,’ Rivlin wrote.
Rivlin added, ’Anyone who participates in such an event cannot possibly then take part in an event to honor a man like Raoul Wallenberg, a beacon of humanity, who saved Jews, who is a symbol of the struggle against Nazi Germany and its collaborators, one of whom you chose to identify with and pay homage to.’
On Wednesday, the Knesset speaker is set to fly to Germany, where he will meet with Chancellor Angela Merkel, President Joachim Gauck and Bundestag President Norbert Lammert.
Rivlin also plans to visit the House of the Wannsee Conference, as well as Berlin’s Jewish Museum and Holocaust Memorial.”

Az atv az angol nyelvű szöveg tartalmát hűen adja vissza – egyetlen fontos apróság kivételével. A Jerusalem Post cikkének negyedik bekezdése így kezdődik:

„Rivlin wrote the Hungarian speaker a letter on Sunday”.

Tehát vasárnap, azaz tegnap, június 24-én írta meg levelét a Kneszet elnöke. Ez véletlenül kimaradt az atv híréből. Később azonban mégis felbukkant az atv egy másik cikkében. Miután ugyanis Kövér László kabinetfőnöke jelezte, hogy Rivlin levele okafogyott, az erről szóló hírben az atv szerzője visszatért az izraeli levél születési körülményeire. Tegnap 22 óra 10 perckor került fel az atv honlapjára az az írás, amelyben ez a bekezdés olvasható:

„Az izraeli lap azt írta, hogy Reuven Rivlin vasárnap levélben fordult magyar kollégájához, amelyben visszavonja Kövér László meghívását, hogy vegyen részt júliusban a magyarországi zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg svéd diplomata születésének századik évfordulója alkalmából rendezett izraeli megemlékezésen.”

Tegnap késő este tehát már a leplezetlenül cionista tévécsatorna is közli: az izraeli lap szerint Rivlin vasárnap küldött levelet a magyar házelnöknek – aki viszont már korábban lemondta részvételét a nagy eseményen.

Ma reggel újabb fordulat történt ebben az ügyben. Az atv honlapja 9 óra 25 perckor közölte a hírt: a Kneszet szóvivője cáfolta Kövér László állítását. Idézem:

„Jotam Jakir, a Knesszet szóvivője az atv.hu kérdésére elmondta, hogy Reuven Rivlin, a Knesszet elnöke június 20-án írt levelet Kövér Lászlónak, amit hivatalosan eljuttattak a magyar félnek. Ebben az izraeli közjogi méltóság közölte, hogy a Nyirő-megemlékezésen való részvétele miatt visszavonta a Kövér Lászlónak szóló meghívást a júliusi jeruzsálemi Wallenberg-konferenciára.
Kövér László csak ezt követően, utólag jelezte, hogy mégsem ő, hanem Áder János köztársasági elnök utazik az izraeli fővárosba.
’Budapestről egy nappal később, június 21-én kaptunk választ, amelyben arról értesítettek bennünket, hogy technikai okok miatt nem Kövér László házelnök, hanem a magyar államfő vesz részt a konferencián. A levélben nem reagáltak azokra a kifogásokra, amelyek miatt Reuven Rivlin visszavonta Kövér úr meghívását’ – nyilatkozta a Knesszet szóvivője. Jotam Jatir ugyanakkor hozzátette: ’rendkívül fontosnak’ tartják Áder János köztársasági elnök izraeli látogatását.”

Tegnap még arról szólt a hír, hogy aznap, tehát vasárnap írta meg levelét a cionista házelnök, mára változott a helyzet: szerdán, tehát június 20-án küldték el a levelet, s másnap, tehát csütörtökön érkezett meg a magyar házelnök lemondó levele.

Valaki tehát nem állít igazat. Biztos vagyok abban, hogy nem Kövér László és kabinetfőnöke hazudik. A Jerusalem Post cikkében is olvashatjuk, Rivlin vasárnap írt levelet Kövérnek. Megnéztem: a Jerusalem Post ma sem korrigálta tegnapi cikkét. A Jerusalem Post komoly lap, nem lehet összekeverni az atv-vel vagy hasonló médiumokkal. Az igazi kérdés az: ha szerdán tényleg elküldte levelét Rivlin, akkor arról miért csak vasárnap adott hírt a Jerusalem Post? Az pedig külön kérdés: miért nem számolt be arról az izraeli lap, hogy az elfoglalt Kövér László helyett Áder János köztársasági elnök utazik Jeruzsálembe? Mert azt a Kneszet szóvivője is elismeri: csütörtökön levél jött Budapestről. Erről a levélről, Áder János utazásáról vajon miért nem számolt be a Jerusalem Post? A válasz egyszerű: erről a Kneszet elnöke nem tájékoztatta az izraeli lapot. Vajon miért? A választ – biztos vagyok benne – az olvasó is tudja.

Szalay László – Hunhír.info