- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Horn Gyula és a koronás címer

Július 5-én lesz nyolcvan éves Horn Gyula volt miniszterelnök, volt pártelnök, volt külügyminiszter, volt pártmunkás – és volt pufajkás. Ebből az alkalomból az MSZP ünnepséget rendez, amelyen természetesen nem lesz jelen az évek óta kórházban fekvő, magatehetetlen ünnepelt. A hazai Népszava már jó előre gondoskodott az ünnepi ajándékról. Talán nem véletlenül.

Napok óta nagy a habzás Magyarország körül: különböző zsidószervezetek és neves zsidó személyiségek küldözgetik megrovó üzeneteiket a Kárpát-medencébe. Legutóbb éppen Randolph L Braham, az ún. „holocaust” ismert kutatója mondott valami olyasmit, hogy hazánknak soha nem volt bátorsága szembenézni az ún. „holocaust”-ban viselt felelősségével. Hogy egy országnak hogyan kell kollektív módon szembenézni a nem létező kollektív felelősséggel – nem tudom. Egyszer erről az izgalmas témáról is lehetne konferenciát rendezni, természetesen „holocaust-ipari” pénzből.
Nos, ebben a habzó közegben jelent meg a hazai Népszava karikatúrája Pápai Gábor tollából.

Nevezett „művész” a közelmúltban – Nyirő József tervezett újratemetése kapcsán – több gusztustalan alkotással is felhívta magára a figyelmet, egyik alkotása miatt tudtommal fel is jelentették.
Mai alkotásának a címe: „Koronás címer”. Alul pedig ez a szöveg fogadja a műélvezőt: „Isten éltesse Horn Gyulát!” Ami a két szöveg között van, szerintem nem nagyon gusztusos. Ráadásul: nem is humoros. Ez a véleményem. Mert mit is olvasunk a rajz közepén?

„Én sem voltam oda érte, de megvéd, és megtartja a fejedet”.

Túl az ízlésen, egy valami tény: a magyar címerre rákerült Horn Gyula nevezetes vaskoronája, amelyet 1994-ben viselt. A címerpajzsra van erősítve a „Köb-üki-szerelés”, amely körbefogja a Szent Koronát. (Szörényi László irodalomtörténész, hajdani római nagykövet egyik remek írásában olvastam a „Köb-üki-szerelés”-ről: a szerző szerint a Mézga család című animációs sorozat egyik szereplője, Köb-üki viselt olyan sisakot, amely kísértetiesen emlékeztet Horn vaskoronájára.) Ha tehát helyesen értelmezem Pápai Gábor rajzát, akkor a magyar címer és rajta a Szent Korona itt bizony meggyaláztatott. Horn vaskoronájával.

Igaz, „a rajzművész” ravasz volt: ez a magyar címer nem a hivatalos magyar címer. Csak olyan, mintha az lenne. Olvassuk csak el, mit ír Magyarország alaptörvénye a címerről:

„Magyarország címere hegyes talpú, hasított pajzs. Első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott. Második, vörös mezejében zöld hármas halomnak arany koronás kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt. A pajzson a magyar Szent Korona nyugszik.”

Pápai Gábor rajzán az első mezőben nincs hét „vágás”. Megspórolt néhányat. Vélhetően azért, nehogy valakinek kedve támadjon ismét feljelenteni őt. Pedig nem ártana. Mert unalmas már, hogy a „túloldalon” időről-időre a nemzeti jelképeken viccelődnek. Idézem a Btk. 269/A paragrafusát, amelynek címe: „Nemzeti jelkép megsértése”:

„Aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját vagy címerét sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, vagy más ilyen cselekményt követ el, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Tessék mondani, Pápai Gábor „rajzművész úr” friss alkotása véletlenül nem a nemzeti jelkép megsértése?

Szalay László – Hunhír.info