- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A nyugalmazott főrabbit „durván lezsidózták”

Schweitzer Józsefről van szó, aki októberben lesz 90 éves. E sorok írása előtt háromnegyed órával jelent meg a hír Rachel Adam fészbuk oldalán. Hogy kicsoda ez a Rachel? Az izraeli rádió magyar nyelvű adásának szerkesztő-műsorvezetője. Ő röpítette világgá a hírt, amelyet sok-sok barátja megosztott. Például Dániel Péter, a bolond ügyvéd is.

Kezdjük ez utóbbival. A potrohos Dániel az alábbi közleményt jelentette meg egyik fészbuk oldalán (mert többet is üzemeltet a festékes bolond):

„A Kék szalaggal a demokráciánkért civil mozgalom tiltakozik Schweitzer József főrabbi úr mai, gyalázatos, antiszemita megtámadása miatt és felszólítjuk az Orbán-kormányt, hogy azonnal foglaljon állást az ügyben, illetve mindent tegyen meg az eset gyors kivizsgálása és felderítése érdekében.”

Azért idéztem ezt a dánieli szöveget, mert nem derül ki belőle, pontosan mi is történt. De azért a dánieli csapat felszólítja az Orbán-kormányt, hogy „foglaljon állást”. Szép.
Nézzük a hír forrását, Rachel Adam fészbuk oldalát. Hátha többet megtudunk. Rachelünk oldalán ezt olvassuk:

„Fel vagyok háborodva!!!! Azonnal álljon elő a magyar állami és politikai vezetés és kérjen bocsánatot Schweitzer József főrabbitól !!!!!

A főrabbi leánya ezt az üzenetet írta:
Judith Vince: Vádolom Orbán Viktort, mert agyatlan populista nácimosdató politikája mára odáig elfajult, hogy 90 éves Apámat (Schweitzer főrabbit) az utcán ma durván lezsidózták. Holnap mi lesz? Megverik?”

Rachel is azt várja, hogy „álljon elő” Orbán és az egész „vezetés”. Néhány perc múltán Rachelünk újabb bejegyzésben „pontosította” a ködös hírt:

„Beszéltem a főrabbival, és rémes helyzetbe került, az antiszemita molesztálás közben.”

Még mindig nem tudjuk, mi is volt a rémes helyzet, az antiszemita molesztálás. Mi történt a molesztálás „közben”? Leköpték? Belerúgtak? Megrángatták nem létező szakállát? Mert ugye ezek szoktak volt történni – a régi beszámolók szerint. Még mindig nem tudunk semmit.

Ekkor hozzászól a hírhez egy Eszter Edler nevű teremtmény, vélhetően Rachel Adam barátnője:
„Ráchel, a felháborodásodban sokan osztozkodunk, de a magyar állami és politikai vezetés nem fog bocsánatot kérni! Őszintén biztosan nem, legfeljebb álságosságból! Vegyük már észre, háború van! Alapból fasiszta-náci propagandát nyom a mai magyar állami és politikai vezetés, és egyre gátlástalanabbul! Horthy és társainak restaurálása csak hab a tortán! A háború már régen elkezdődött! Orbán Viktor lételeme a háborúsdi, a forradalom és az ellenségek kreálása, mert háborúzni muszáj, hiszen ellenségkép nélkül nem tud miről beszélni!”

Érdemes egy kicsit elidőzni a fanatikus, háborút vizionáló, a magyar politikai vezetést eleve álságosnak nevező, zsigerileg előítéletes Edlernél: „felháborodásodban osztozkodunk.” Juj! A plafonig ugrottam a gyönyörűségtől! Mindig az a fránya financiális szemlélet! Magyar ember valamiben osztozni szokott – osztozkodni a zabrált vagyonon szokás, kedves Edler. Aztán: „Horthy és társainak restaurálása”. Vagyis helyreállítása. Ez se semmi, ráadásul ez a restaurálás egyben még hab is a fasiszta-náci propaganda tortáján.

De olvassuk tovább, ki szól még hozzá Rachel Adam fészbuk oldalán. Vörös Dani nevű olvasó a következő jelentkező, ő a bolond Dániel oldalain is állandó vendég (lehet, hogy az elmebeteg festő egyik alteregója). Danink mindig a potrohos ügyvéd szavait tolmácsolja. Most is ezt tette:

„dr. Dániel Péter: ’A Kék szalaggal a demokráciánkért civil mozgalom tiltakozik Schweitzer József főrabbi úr mai, gyalázatos, antiszemita megtámadása miatt és felszólítjuk az Orbán-kormányt, hogy azonnal foglaljon állást az ügyben, illetve mindent tegyen meg az eset gyors kivizsgálása és felderítése érdekében’.”

Igen, ezt a tiltakozást már idéztem föntebb, a dánieli oldalról. Íme, terjed a kékszalagos akció.
Végül ismét az „osztozkodni” szerető Eszter Edler következik, aki Schweitzer nyugalmazott főrabbi lányának, Judith Vincének az újabb üzenetét „osztozkodja” meg Rachellel:

„Judith Vince: Ádám Rachelnek üzenem, mert nem tudok neki közvetlenül írni: Nem az Apámtól kell bocsánatot kérni, hanem az ország normális részétől, amiért ezt csinálja velünk a mai kormány. Kinek a miniszterelnöke Orbán Viktor? A miénk biztos nem. Különben nem provokálna naponta újabb és újabb harmadosztályú, másodlagos frissességű jobboldali náci rehabilitásával.”

Rehabilitás – ez is szép szó. Hogy Orbán Viktor kinek a miniszterelnöke? A magyar népé, kedves Judith Vince. Ennyit azért illő lenne tudni. Pláne egy volt főrabbi lányának.

E sok idézet után tegyük fel a kérdést: mi a tanulság? A régi lemez szól ismét: Orbán Viktor tehet mindenről. Ha valaki a volt főrabbit inzultálja, annak is Orbán az oka.
De mi is történt voltaképp? Sokat idéztem fentebb, még mindig semmit sem tudunk. A zsidó hölgy fészbuk oldalán – láttuk – semmilyen közelebbi információt nem leltem. Kerestem a hírt az interneten, semmi. Türelemmel várakoztam, s egyszer csak a Mazsihisz honlapján megjelent az alábbi közlemény:

„’Utálok minden zsidót’ – megtámadták Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit

A Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásaként ma a nyílt utcán inzultálták Professzor Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, a világhírű tudóst.
Lakásához közeledve Budapesten, a Károly körúton, a mindenki által tisztelt 90 éves idős emberhez odalépő személy szidalmazni kezdte, és azt mondta: ’utálok minden zsidót’. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetése és a Rabbitestület, az egész magyar zsidóság nevében felháborodással ítéli el ezt az újabb brutális köztéri támadást.
Felkérünk mindenkit, hogy fejezze ki szolidaritását a mindenki által szeretett és tisztelt Széchenyi-díjas tudóssal, és felhívjuk a döntéshozókat, hogy tegyenek meg mindent, hogy az ilyen, és ehhez hasonló antiszemita inzultusok ne ismétlődhessenek meg.”

Elöljáróban hadd írjam le: nem szép dolog egy idős embert verbálisan inzultálni. Mert ha jól olvasom, a nyugalmazott főrabbit – hála a Teremtőnek – fizikai bántalom nem érte. Annyit tudunk, hogy egy közelebbről nem nevesített személy – se etnikai hovatartozását, se vallását nem ismerjük – azt mondta a volt főrabbinak: „Utálok minden zsidót.” Joga van így vélekedni? Persze. Véleményszabadság van. Demokrácia. Ennek ellenére – szerintem – nem ildomos ezt a véleményt egy idős zsidó ember nyakába zúdítani. Pláne a nyílt utcán. Ezt valahogy a jólneveltség tiltja.
A Síp utca szerint Magyarországot gyűlölethullám öntötte el. Ez ugyan túlzás, de kétségtelenül a gyűlölet szaporodó jeleivel találkozunk. Kérdés, kik gerjesztik, s miért. Nem ártana, ha a Mazsihisz vezérkara is tükörbe nézne egyszer. Mert a Síp utca táján is van mit söprögetni. Okozat és ok összetartozik – még akkor is, ha ezt sokan tagadni akarják.

Rachel Adam haveri köre bejegyzéseihez visszatérve: mi köze van a mai történethez Orbán Viktornak? Rachel Adamék szerint minden rosszért a kormányfőn kell elverni a port. Ezek a Rachelek úgy viselkednek, mint az előírásos zsidógyűlölő, aki még a nem várt esőért is a zsidó szomszédját szidalmazza. Rachelék sem különbek tehát – ezért rühelli ezt a társaságot a józan emberek többsége.

Mert Ráchelék szavaiból – láttuk fentebb – gyűlölet árad.
Van, aki a zsidókat utálja, van, aki a magyarokat, van, aki a románokat, és a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Kinek a pap, kinek a papné. Mindenesetre – ismétlem – nem kulturált eljárás egy idős embert az utcán sarkos véleményünkkel vegzálni. Akár zsidó az illető, akár nem. Ezt szükséges leírnom.

Schweitzer József lányának nincs oka fölháborodni. Ő is verbálisan inzultálta a kormányfőt, amikor – fentebb idéztem – Orbán „agyatlan populista nácimosdató” politikájáról beszélt. Ezt is szükséges leírnom.

Amúgy pedig magánügy, ki kit szeret, vagy kit nem szeret. Utálni ezt vagy azt a népet ugyanis nem rasszizmus. Ahogy utálni a zsidókat – ugyancsak nem rasszizmus. Ezt is szükséges leírnom, még akkor is, ha ezért egyesek fölhördülnek.

Schweitzer Józsefet pedig Isten éltesse sokáig.

Szalay László

Szalay László – Hunhír.info