- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Izraeli bűn, hágai döntés, avagy mitől állam egy állam?

Izrael örül, mert szép húsvéti ajándék érkezett Hágából. A Nemzetközi Büntetőbíróság tegnap ugyanis fura döntést hozott: elutasította a Palesztin Hatóság 2009-ben benyújtott keresetét, amelyben a palesztinok a 2008 decemberében megindított „Öntött ólom” fedőnevű izraeli akció során elkövetett háborús bűncselekmények miatt kérték a Hágában székelő bíróság döntését. Az izraeliek természetesen üdvözölték a döntést, sőt Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter nem is rejtette véka alá: csöndben, a médiát kizárva, sokat dolgoztak ezért a sikerért.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) az ún. Római Statútumot aláíró országok hozták létre 2002-ben: a hágai intézmény feladata az emberiesség elleni és háborús bűncselekmények, illetve a népirtások kivizsgálása. A Római Statútum szerint a bíróság csak akkor gyakorolhatja joghatóságát, ha a vádlott egy, a szerződéshez csatlakozott ország állampolgára, vagy ha a feltételezett bűncselekmény egy ilyen állam területén történt, vagy ha az esetet az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalja a bíróság elé.

Az ICC honlapja szerint eddig 121 ország csatlakozott a Római Statútumhoz, köztük Magyarország is – még 1999-ben. Érdekesség, hogy például Izrael és az USA nem tagja ennek a „társaságnak”, tehát ezen államok területén elkövetett népirtás, háborús bűncselekmény esetén az ICC nem vizsgálódhat.

Ali Kashan palesztin igazságügyi miniszter 2009-ben levélben fordult a bírósághoz, s közölte: a Palesztin Hatóság elfogadja a Nemzetközi Bíróság joghatóságát, s 2009. július elsejével csatlakozik az ICC-hez. Ennek alapján kérte az Izrael által palesztin területen elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálását.

Tudjuk, az ENSZ vizsgálódása is megállapította, hogy az „Öntött ólom” fedőnevű akció – amelynek célpontja a Gázai övezet volt – rengeteg civil áldozattal járt (közel 1400 palesztint, köztük 300 gyereket öltek meg), s az izraeli hadsereg tiltott fegyvert is bevetett. A világ józanabbik része azt hitte, hogy az ICC végre vizsgálódni fog az ügyben, ami nagyban segítette volna a palesztin kérdés végleges rendezését.

Három évig tartó maszatolás után megszületett a fura döntés: az ICC nem vizsgálja ki a Gázai övezet elleni háborús bűncselekményeket, mert – ahogy a Ma’an palesztin hírügynökség honlapján olvasom – „Palesztina nem állam”. Az ICC ügyésze megjegyezte: több mint 130 állam elismerte ugyan a Palesztin Államot, s Palesztina az ENSZ több szervezetének is tagja, de a Palesztin Állam csak megfigyelői státusszal rendelkezik a világszervezetben, s ebből következően az ICC nem illetékes az ügyben.

Vizsgáljuk csak meg ezt a felettébb talmudista ízű érvelést. Az ICC álláspontja szerint csak az az ország tekintendő önálló államnak, amely az ENSZ teljes jogú tagja. Megjegyzem, Vatikán – a világ legkisebb állama – szintén megfigyelői státusszal rendelkezik az ENSZ-ben, de ettől még bizony önálló állam: rengeteg nemzetközi szervezetnek a tagja, s több mint 170 országgal – köztük Izraellel és a Palesztin Állammal – tart fenn diplomáciai kapcsolatot. Igaz, az ICC-nek nem tagja, de egy ilyen tagság értelmetlen is lenne: ebben a piciny városállamban ugyanis nehezen képzelhető el népirtás, háborús bűncselekmény.

Az ICC közleménye azt is tartalmazza, hogy amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntést hoz Palesztina felvételéről, akkor a bíróság a jövőben foglalkozhat a Palesztinában elkövetett bűncselekményekkel.

A Ma’an hírügynökség honlapján azt olvasom, hogy tegnapi nyilatkozatában Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter üdvözölte az ICC döntését. Lieberman elmondta, hogy az izraeli diplomaták szorgosan dolgoztak annak érdekében, hogy az ICC utasítsa el a palesztin kérelmet.
A Ma’an idézi Lieberman szavait:

“Not many understand how much work has been put into this issue. We have kept it out of the media. The Foreign Minister worked very professionally, discreetly and quietly.”

Szó szerint ugyanez a liebermani szöveg olvasható az angol nyelvű izraeli hírportálokon (Haaretz, Ynetnews, stb.). Lieberman tehát elismerte, hogy „kevesen tudják, mennyi energiát áldoztunk erre az ügyre” – miközben a sajtót nem avatták be ebbe a sok-sok munkába -, s a külügyminiszter csöndben, nagyon profi módon és körültekintően dolgozott. Ez ugye nyilvános bevallása annak, hogy némi nyomást gyakoroltak az ICC-re. Ennyit a bíróság függetlenségéről.

Az Amnesty International (AI) értetlenül fogadta a döntést Az AI szerint az ICC döntése azt jelenti: az izraeli agresszió palesztin áldozataitól megtagadták az igazságtételhez való jogot. A döntés az AI álláspontja szerint utat nyitott azon véleményeknek, amelyek „politikai elfogultsággal” vádolják az ICC-t.

Az AI nevében nyilatkozó Marek Marcynski szerint az ICC – három évig tartó vizsgálódás után – „kitért a kérdés elől”:

„Az ügyész három évig vizsgálta azt a kérdést, vajon a Palesztin Hatóság ’állam’-e, s az ICC joghatósága alá tartozik-e, tehát vizsgálhatja-e az ICC a 2008-2009-es konfliktus során Gázában és Dél-Izraelben elkövetett bűncselekményeket. Most, az Amnesty International felhívásai, s az ICC statútumának nagyon is világos követelményei ellenére – amelyek szerint a bíróságnak döntenie kellene egy ilyen ügyben – az ügyész tévesen döntve kitért a kérdés elől, s azt áthárította más politikai testületekre.”

Az ENSZ adatai szerint az „Öntött ólom” fedőnevű akció idején az izraeliek leromboltak 3500 lakóházat, s 20 000 ember lett hajléktalan a 22 napig tartó agresszió következtében. Az ENSZ tényfeltáró bizottsága azt is megállapította, hogy a szándékos gyilkosságokkal, a védett személyeknek – szándékosan! – okozott nagy szenvedéssel Izrael megsértette a polgári lakosság háború alatti védelméről szóló negyedik genfi egyezmény előírásait, ez pedig háborús bűncselekmény.

Az ICC mostani döntését én is felháborítónak tartom. Jól tudjuk, az az állam akadályozza meg Palesztina ENSZ-tagságát, amely nem tagja az ICC-nek, s amely az elmúlt évtizedekben háborús bűncselekmények garmadáját követte és követi el: az USA. A világ csendőre szerepét játszó nagyhatalom közismerten Izrael nagy testvére, minden palesztin törekvés ellensége.

Ami viszont igazán elképesztő, mert eleddig ilyesmivel én még nem találkoztam: egy magát „nemzetközi bíróság”-nak nevező grémium jogot formál arra, hogy ő szabja meg, mely állam minősül államnak, s eme szelekció alapján dönti el, mely állam lehet tagja az ICC-nek. Ha ilyesmi megtörténhet – s látjuk, tegnap megtörtént -, akkor emberi jogokról, nemzeti önrendelkezésről beszélni csacskaság. Ez az egész „demokráciásdi”, amit ma az ún. „Európai Unióban” és Amerikában játszanak – bóvli. Ez az ICC döntésének a valós üzenete.

Jelen esetben az ICC megsértette az alapvető emberi jogokat. Az ICC megsértette a népek önrendelkezéshez való jogát. Az ICC tehát törvénytelen, keményebb szavakkal: bűnöző szervezet. Magyar emberként szégyellem, hogy ennek a bűnszövetkezetnek Magyarország is a tagja.

A politikai motivációjú „bírósági” döntés ellenére nem szabad csüggedni: egyszer ez a bóvlidemokrácia is véget ér, a háborús bűncselekmények viszont soha nem évülnek el. Előbb-utóbb a háborús bűnöket elkövető zsidók is bíróság elé állnak, s kimondatik felettük is majd az ítélet. Függetlenül attól, hogy Liebermanék, a ma nekik parírozó ICC és támogatóik mennyi energiát fektetnek az ügybe.

Szalay László – Hunhír.info