- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Plágium a tüntetésen: az elnök és Krisztus színeváltozása

Olvasom a hírt, hogy néhány száz tüntető a Sándor-palotához vonult, s követelte Schmitt Pál lemondását. Az eseményről képes beszámolót közölt több hírportál, s az egyik felvételen észrevettem, hogy egy férfiú Raffaello híres festményének egyik részletével demonstrál. Nem értettem: mit keres Raffaello az elnöki palota előtt?

Raffaello kései műve a Krisztus színeváltozása. Bár a címet a hívő lelkeknek nem kell elmagyaráznom, a biztonság kedvéért mégis idézem Máté evangéliumának vonatkozó részletét (Mt 17, 1-8):

„Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, a testvérét, és fölvitte őket külön egy magas hegyre, és színében elváltozott előttük. Ragyogott az arca, mint a nap, a ruhái pedig fehérek lettek, mint a napsugár. És íme, megjelent nekik Mózes és Illés, s beszélgettek vele. Péter ekkor azt mondta Jézusnak: ’Uram, jó nekünk itt lenni! Ha akarod, csinálok itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet.’ Még beszélt, amikor íme, fényes felhő árnyékolta be őket, s a felhőből egy hang szólt: ’Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok’. Ennek hallatán a tanítványok arcra borultak és igen megijedtek. Jézus odament, megérintette őket, és azt mondta: ’Keljetek föl és ne féljetek!’ Amikor fölemelték a szemüket, senkit sem láttak, csak Jézust egymagát.”

Az evangéliumokban Krisztus fentebb idézett színeváltozását megelőzően arról olvasunk, hogy az őt Messiásnak elfogadó tanítványainak kinyilatkoztatja Jézus, hogyan teljesíti be küldetését: „sokat kell szenvednie a vénektől, a főpapoktól és írástudóktól, meg kell, hogy öljék, és harmadnapra föl kell támadnia”. (Mt 16, 21)

Ezt követően Jézus azokat az apostolokat viszi fel a hegyre, a színeváltozás helyszínére, akik majd agóniájának a tanúi lesznek. Ők hárman hallják az égi szózatot, amely megparancsolja nekik, hogy hallgassák az Isten Fiát. Ez az esemény megelőlegezi a húsvéti eseményeket: a színeváltozás fontos szerepet játszik a tanítványok hitének a megerősítésében.

Ezt az újszövetségi jelenetet festette meg Raffaello – ez a kép a mester utolsó műve. S ennek a képnek egy részlete (Jézus alakja) bukkant föl egy plakáton a Sándor-palota előtti tüntetésen.
Ha jobban megnézzük Jézus arcát, megértjük, mit keresett ez a plakát a tüntetésen. Jézus arca helyett ugyanis Orbáné szerepel a képen. Igazi plágium: a fej kivételével a test többi része és környezete is Raffaello műve (persze ez is másolatban). Beteg, sőt – hogy egyik barátom szavaival éljek – talpig szar ember lehet az, aki az elnöki plágium ellen ilyen mélyprimitív, gusztustalan plágiummal tüntet.

Érdekes, a plagizáló tüntető a képről nemcsak a tanítványokat nyeste le, hanem Mózest és Illést is Jézus mellől. Nem véletlenül: Mózes és Illés bizonyára védett személyek. Jézuson lehet gúnyolódni, a jézusi fejre (fej helyére) oda lehet montírozni Orbán Viktor arcát. Ezen senki sem háborodik fel. Csak akkor hördülnek föl bizonyos csoportozatok, ha valaki zsidó érzékenységet sért (Dávid-csillag, kipa negatív környezetben való használata, stb.).

Ez a primitív plágium nemcsak a primitív lelkű tüntetőt minősíti. Hanem a társait is. Vagy akadt valaki a néhány száz fős hordában, aki tiltakozott a gyalázatos blaszfémia ellen?

Szalay László – Hunhír.info