- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Gyurcsány Ferenc és Károlyi Mihály

Ma délben rövid közlemény bukkant fel a hazai kiadású Népszava honlapján: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke abból az alkalomból ragadott tollat (klaviatúrát), hogy ma reggel Károlyi Mihály szobrát, illetve az egész emlékművet hozzáértő munkáskezek szakszerűen elbontották, majd a bontási anyagot elszállították.

Íme a Népszava honlapján található szöveg:

„Gyurcsány: A Károlyi-szobor, bárhova viszik, zarándokhely lesz

Ami várható volt, bekövetkezett: a köztársaság után Orbán Viktor a
köztársaság emlékművét is meggyalázta.
A sunyi rezsim az éj leple alatt gyáván eltávolította az első magyar köztársasági elnök szobrát. Károlyi Mihály útjában volt a jobboldalnak, mert szobra szimbóluma volt a
polgári demokráciának; annak a polgári demokráciának, amelyet először Kun Béla, másodszor Rákosi Mátyás, harmadszor pedig Orbán Viktor döntött meg. Ezzel az önkényuralmi rezsim a viszonosság reményében újabb szívességet is tett szélsőjobboldali szövetségesének.
Károlyi Mihály először Horthy elől, másodszor Rákosi elől, szobra pedig most Orbán Viktor elől kénytelen emigrálni. Bárhová vigyék is azonban, új otthona zarándokhellyé fog válni a polgári demokraták, a köztársaságpártiak és a jogállam hívei számára. Az
Orbán-rezsim megbuktatása után pedig a demokratikus erők gondoskodni fognak arról, hogy az emlékmű visszakerüljön méltó helyére, a Kossuth térre.

Gyurcsány Ferenc elnök
Demokratikus Koalíció”

Károlyi Mihály nem Horthy „elől” emigrált, a pártelnök úr téved: Kun Béla országlása idején hagyta el az országot. Károlyi Mihály szobra nem Orbán Viktor „elől” emigrál, a pártelnök úr ebben is téved: a szobor ugyanis nem menekült. A szobrot elvitték – szorgos magyar munkáskezek.
S hogy az elbontott emlékmű – „bárhová vigyék is azonban” – zarándokhely lesz? Nem osztom a pártelnök úr optimizmusát, tapasztalataim szerint ugyanis Károlyi Mihálynak soha nem volt nagy rajongói tábora.

A gyurcsányi közleményhez még kevesen szóltak hozzá, s sokan egyetlen mondatot emeltek ki a szövegből. Az első hozzászólás így szól:

„…’Gyurcsány: A Károlyi-szobor, bárhova viszik, zarándokhely lesz’…
Hipokrita. Most is hazudik reggel, délben, este…”

A harmadik hozzászólás már jó zarándoklást kíván Gyurcsánynak és elvbarátainak:

„…’Gyurcsány: A Károlyi-szobor, bárhova viszik, zarándokhely lesz’…..
Remélem is!
Zarándokoljon Siófokra az összes öszödi bérenc, lehetőleg minél gyakrabban!”

S végül a hetedik, eleddig a legutolsó olvasói vélemény:

„’A Károlyi-szobor, bárhova viszik, zarándokhely lesz’.
Ez a mondat kissé korai volt, mert még képesek rá, hogy a “felújtítás” során feldarabolják. Szegény Varga Imre, foroghat a sírjában, mivel a szobor eltávolításával a munkáját is meggyalázták.”

Ma még nem lehet megjósolni, indulnak-e majd zarándoklatok arra a helyre, ahol megkapja végső nyughelyét a „vörös gróf” szobra. Az viszont már nem jóslás kérdése, hogy Varga Imre nem „foroghat a sírjában”. A Siófokon született kiváló szobrászművész ugyanis nem sírban pihen (vagy forog), hanem Budapesten él. Igaz, ő soha nem is vágyott arra, hogy hozzá zarándokoljanak.

Szalay László – Hunhír.info