- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Károlyi Mihály a szoborparkba szeretne költözni

Korábban már hírt adtunk róla: megszűnik a Károlyi-szobor díszkivilágítása. Ma az emeszpés alakulat néhány alakja sajtótájékoztatót tartott a vörös gróf szobránál. Beszélt Szanyi Tibor (kivételesen józan állapotban volt), Horváth Csaba fővárosi szegfűs vezér és egy sötét hajú hölgy, akit nem igazán tudok hová tenni. A sajtótájékoztatóról készült felvételt az emeszpé honlapján találtam.

Kezdjük a végével. A felvétel utolsó perceiben Horváth Csaba beszél (érdemes többször is meghallgatni, hányszor bakizik!), ő a fővárosi emeszpé-frakció führere. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a fővárosi többség döntése értelmében megszűnik Károlyi szobrának a díszkivilágítása. Horváth szerint Tarlós István a szavazás előtt elmesélte, hogy nemrég beszélt Károlyi Mihállyal. Megkérdezte tőle: hogy van elnök úr? Mire Károlyi közölte: leginkább a szoborparkban érezné jól magát. Tarlós beszámolója után pedig következett a szavazás.

A sajtótájékoztatón Szanyi kapitány beszélt a leghosszabban. Megtudtuk tőle, hogy „vérünkben van a folyamatos megújulás” (értsd: az emeszpés, kiválasztott vérben), s hogy határozott szándékuk az új köztársaság alapjainak a fölépítése (a régi világban az alapokat még lerakták, arra jött aztán a fölépítmény, a mostani vörösök már fordítva építkeznek).

A felvétel nézése-hallgatása során sok új információval gazdagodtam – hála Szanyi kapitány műveltségének és nyelvi pallérozottságának. Például megtudtam, hogy Károlyit azért is illenék becsülnöm, mert ő képes volt kiugrani a bőréből. Ez igen! Szanyi mondata kicsit zavaros, de a lényeg érthető:

„Mi a baloldalon büszkék vagyunk arra, hiszen ő annak a példája, hogy igenis képes volt átugrani a saját árnyékát, képes volt kiugrani a saját főúri, nemesi bőréből, és a plebejus köztársaság mellett tett hitet.”

Nagyon szép Károlyi Mihály pályafutása. Először átugrotta saját árnyékát, majd kiugrott főnemesi bőréből, aztán beugrott a miniszterelnöki, majd a köztársasági elnöki székbe. S közben ebbe a sok ugrálásba egy picinykét tönkre is ment az ország. Nem csoda, hogy az ugrálásba belefáradt Károlyi a szoborparkba – Lenin és a többi híres ugrabugráló közé – vágyik…

Falusy Márton – Hunhír.info