- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Judapest és a New York Times

A vasárnapi választás után természetesen a New York Times is foglalkozott a Jobbik sikerével. Hogy az írás szerzője – Dan Bilefsky – milyen szociokulturális háttérrel rendelkezik, azt talán nem kell magyaráznom a kedves Olvasónak: a név önmagáért beszél. Az alábbiakban Bilefsky írásának egyetlen megjegyzésére fókuszálok. A szerző ugyanis azt állítja cikke elején, hogy a Jobbik hazánk fővárosát „Judapest”-nek keresztelte el. Ez pedig hát nagyon csúnya dolog.

Talán kevesen tudják, hogy működik olyan honlap, amely a „Judapest” nevet viseli. Az alábbiakban két hazai honlapra szeretném felhívni a figyelmet.

Elsőként nézzük meg a judapest.org honlapot. A nyitó oldalon, a fejlécben ez a felirat áll: „Kreatív zsidózás”. Hát ilyen is létezik? Igencsak szívet melengető lelemény. A felirat alatt találunk egy szép magyarságú menüpontot: „Ez mi ez?” S láss csodát: ha rákattintunk, tényleg megtudjuk, hogy ez mi ez.

Az első mondat, ami szemünkbe ötlik, így hangzik: „Zsidó popkulturális blog vagyunk. 2004 óta.” Hat éves gyerkőc tehát ez a popkulti Judapest.

A honlap aztán arról tájékoztat minket, hogy hazánk fővárosát az a Karl Lueger nevezte el Judapestnek, aki a 19-20. század fordulóján Bécs polgármestere volt. „Mi azonban szemantikai harcot hirdettünk. Visszavesszük ezt a kifejezést, és pozitív tartalommal fogjuk megtölteni” – állítják a honlap működtetői.

A „Judapest” elnevezés tehát nem sértő, nem kirekesztő. Sőt: egyfajta magasztos világszemlélet. Dagadóan pozitív tartalom. Az „Ez mi ez?” így fogalmaz:

„Judapest kreatív energia, (ön)reflexió, pozitív látásmód, inspiráció.
Zsidó identitás és kultúra a XXI. század elején.”

A honlap bal oldalán található linken az aktuális témákról lehet csevegni. Hogy hol? Hát a „Kajmánszigeten”. Ez annak a fórumnak a neve, ahol „kreatív energiával”, „pozitív látásmóddal” bárki kajmánkodhat (ez utóbbi igét is a honlapról kölcsönöztem). Persze nem mindenki bolyonghat a Kajmánszigeten, mert a rendre „Macesz bácsi” vigyáz. Igen, a honlapon látható egy kezeslábasba öltözött, aprócska, szakállas figura, a feje melletti szokásos buborékban a figyelmeztetés: „FAQ YOU!” Ki ne értené az üzenetet? A FAQ jelentése magyarul: „gyakran ismételt kérdések”. „Macesz bácsi” nem túl szellemes. A „FUCK YOU” felszólításra való „rájátszás” ugyanis nem éppen „kreatív” kajmánkodás. Inkább zsidó identitású, primitív „inspiráció”.
De mi a szerepe „Macesz bácsi”-nak?

„Macesz bácsi a judapest.org antiszemita kabalafigurája. Időnként feltűnik, és sommás véleményeivel megtestesíti az összes kitiltott antiszemita kommentezőt.”

„Macesz bácsi” végzi tehát a moderálást (vagyis ő cenzúrázza a kajmánkodókat). Ha az idézett részben szereplő, veres színben tündöklő „kitiltott” szóra kattintunk, akkor megismerhetjük „Macesz bácsi” angolul megfogalmazott, moderálási szempontját. Eszerint ne birkózzunk disznóval, mert mi magunk is mocskos disznók leszünk. Kóser-szaga van ennek a „bölcs” üzenetnek, ugye?
A judapest.org tehát zsidó, mondhatni kóser honlap, a „Judapest” szó pedig igazi inspiráció, „pozitív látásmód”. Most pedig lépjünk tovább a korszerű „zsidó identitás és kultúra” judapesti útján.
Létezik egy másik hazai honlap is, az is kóser, az is kreatív: judapest.com. Ezt a Kadima Egyesület üzemelteti. A honlap zsidó kulturális eseményekre hívja fel az érdeklődök figyelmét, tehát afféle internetes „Pesti Est”. Akarom mondani „Judapesti Est”.

A Kadima Egyesület nem oly régi képződmény. 2003-ban alakult meg azzal a céllal, hogy „a szabadidő eltöltésére vonzó alternatívát biztosítson minden érdeklődő zsidó fiatal számára”. Bár az egyesület nem vallási alapon szerveződött, programjaik „fókuszában a magyar közélet, a zsidó kultúra, valamint Izrael áll”. Gondolom, a magyar közéletből is csupán annak kóser, tehát zsidó szeletére fókuszálnak, hiszen ami azon kívül van, az bizonyára értéktelen. Vagyis tréfli.

A New York Times szerzője, Dan Bilefsky tehát alaposan mellélőtt. Nem a Jobbik emlegeti a magyar fővárost Judapestként. Hanem a „kreatív”, megannyi „inspirációval” telített honi zsidók. Egyszer erről is írhatna, kedves Dan. „Macesz bácsi” különösképpen megérne egy rövid híradást.

De ha már ennyit csacsogtam Judapestről, nem állhatom meg, hogy ne beszéljek „Jew York”-ról is. Mert ilyen város is létezik. A www.jewyork.net honlap a „zsidó büszkeség” jegyeit viseli magán. Nem beszélve a jewyorkcity.blogspot.com honlapról, amely pedig a „kreatív” zsidók blogja. Méghozzá New Yorkban. Akarom mondani Jew Yorkban. S az már csak hab a tortán, hogy – elég a keresőben kutakodni –Dan Bilefsky lapját is elnevezték már Jew York Times-nak.

Hát ennyi jutott eszembe a Jobbik, Judapest és a híres amerikai napilap különös kapcsolatáról. Ezen már röhögni sem érdemes. Felejtsük is el.

Falusy Márton – HunHír.Hu