- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Jól emlékszik Hitlerre. Hát ezeket a zsidó matrónákat még a demencia is elkerüli

Életben van Hitler egykori zsidó szomszédja, és a legjobb, hogy mindenre emlékszik. Ahogy múlnak az évtizedek, minden kis hírmorzsát meg kell becsülni, főleg, ami első kézből származik. A nagy hatású birodalmi vezér a legkeresettebb történelmi személy. Ezért is lehet, hogy Hitlerrel mindent el lehet adni [1], és ha valaki már csak egyszer is látta, érdeklődésre tarthat számot. Pláne, ha zsidó túlélő. Hát ilyen is van, na. Így történt ez most is, megint van valaki, aki igaz, semmi extra, de mégis lehet írni róla. Pedig nem is egy Marlon Brando vagy Elvis Presley.

A jelenleg Angliában élő Alice Frank Stock 1918-ban született Augsburgban német zsidó családban, és családjával egy évtizeden át egy házban lakott Adolf Hitlerrel Münchenben egészen 1933-ig, mikor a Führert kancellárrá nevezték ki.

Alice Frank Stock

Alice Frank Stock német zsidó családban született 1918-ban Augsburgban, ahol az édesapja államügyészként dolgozott. Miután apja 1921-ben főtörvényszéki bíró lett, a család Münchenbe költözött, ahol a Prince Regent színház közelében laktak. Itt volt a szomszédjuk csaknem egy évtizeden át Adolf Hitler, akit Alice Frank többször látott – számolt be róla a BristolLive.

Fergeteges információk birtokában van a 101 éves Alice. A közlés szerint ugyanis emlékszik arra, hogy a diktátor néhányszor bemegy és kilép az apartmanházból. Egyszer meg még azt is látta, hogy két SS-őr kísérte Hitlert egy kocsiból, és berohantak a házba. Ki kellene nyomozni, míg él a hölgy, hogy vajon a szapora jött a társaságra, vagy nem akarták, hogy kihűljön a kávé, esetleg valami izgalmasabb történt.

Egy alkalommal megpillantotta a diktátort a városi színházban is. Az idős asszony erre azért emlékszik, mert a szóban forgó előadásra a városi iskolások ingyenjegyet kaptak, és az ő jegye történetesen a díszpáholyba szólt, ám onnan egy SS tiszt elzavarta. Később látta, hogy Hitler miatt kellett elhagynia a királyi páholyt.

Hitler lakását egyébként mindenféle pletyka övezte – emlékezett Alice. Az a hír járta, hogy gyilkoltak is a lakásban.

Szerencsésen megmenekültek

Alice 17 éves volt, amikor családja előbb Svájcba, majd Londonba küldte tanulni. Ez mentette meg a holokauszttól, amit a családja is szerencsésen túlélt, mivel a szülei ugyancsak Angliába menekültek 1939-ben. 

Frank Stock apja közel állt ahhoz, hogy koncentrációs táborba küldjék, de a Gestapo elengedte, mert már 60 éves volt, és a koncentrációs táborok tele voltak – magyarázta a nő.

Aktív éveiben Alice dolgozott a BBC-nél és OECD-ben, majd későbbi férjével, Roy Macdonald Stockkal évtizedeken át Párizsban éltek, ahonnan 2009-ben a férje szülővárosába, Bristolba költöztek. Az asszony jelenleg a Druid Stoke Bupa Care Home nevű idősotthonban él.

Hunhír.info – mazsihisz.hu – BristolLive