- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Budaházy tagad

Tagadta bűnösségét Budaházy György a Fővárosi Bíróságon a szerdán kezdődött perében. Azt mondta: nem akart puccsot elkövetni a kormány ellen 2007 tavaszán, csak a politikai rendszer alapjait kérdőjelezte meg.

A 40 fős tárgyalóterembe 60 szimpatizáns zsúfolódott be, akik többször megtapsolták Budaházy Györgyöt, akit alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása bűntettének előkészületével vádol a bíróság.

Százan érkeztek Torockai László felhívására a Fővárosi Bírósághoz. A rendőrségtől nem kaptak engedélyt szimpátiatüntetésre, de akik kiszorultak a tárgyalóteremből, azok várakozhattak a bíróság előtt.

Budaházy György ellen államellenes bűncselekmény a vád. Az ügyészség szerint az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett előkészületeket azokkal a felhívásaival, amelyek bujkálása idején adott ki. Az egyikben teljes blokádot hirdetett a főváros köré, egy másikban pedig harcba szólította a radikális fiatalokat tavaly március 15-e előtt. A vádlott nonszensznek nevezte, hogy államellenes bűncselekmény előkészítésével állították bíróság elé.

A tárgyalást fél kilencre írták ki, de 20 perccel később kezdődött. A 40 fős tárgyalóba 60 szimpatizáns zsúfolódott be. A vádirat ismertetése alatt többször megtapsolták Budaházy-t. A bíró valamennyiszer felszólította őket, hogy maradjanak csendben.

Budaházi György tagadta bűnösségét. Azt mondta, nem akart puccsot a kormány ellen, csak megkérdőjelezte a jelenlegi politikai rendszer alapjait. Védője, Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogára építi a védelmet.

hírTV

HunHír.Hu