- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Újarad, 1849. augusztus 7.

Török Ignác honvéd tábornok jelentése a hadügyminisztériumnak az aradi vár védelmi állapotának növelésére hozott intézkedésekről és a pénzszükségletekről.

***

Török tábornoktól, a mérnökkari főigazgatóságtól*
A magyar hadügyminisztériumnak, Aradon

Az 1849. augusztus 6-i utasítás értelmében alázatosan jelentem, hogy még e rendelkezés megérkezése előtt a helyi erődítési igazgatóság** közvetítésével megszemléltem az aradi vár valamennyi erődítési részét, és ebből az alkalomból a folyamatban levő védelmi munkálatok az alulírott által helyesnek találtattak, és megvalósításukhoz a hadügyminisztérium jóváhagyása reményében a legutoljára Csanádon alkalmazott utászszázadot a várba vezényeltem.

Egyidejűleg a várba helyeztem mérnök-tisztként Limbach hadnagy urat és Vass polgári mérnököt, ez utóbbit azzal a feltétellel, hogy a képességeinek és az alkalmazásának megfelelő mértékben javaslatba jöhet itt a tiszti kinevezése.

Forget alezredes és Lavalle százados azt az írásos parancsot kapta innen, hogy jelentkezzenek a várban Waldberg ezredes úrnál, hogy a vezérkari osztály rendelkezésére álljanak.

Fischer százados azt a parancsot kapta, hogy Becsei műmester*** segítségével azonnal menjen Radnára, hogy ott egy hajó vagy tutajhidat verjenek a Maroson keresztül. Mivel az efféle feladatok állandó pénzkiadással járnak, és pénzkészlet nélkül leküzdhetetlen akadályokba ütközünk, csak a kitűzött célt nem tudjuk elérni, ezért kérem a hadügyminisztériumtól 4000 egyezményes forint pénzellátmánnyal egy erődítési főpénztár felállításának ideiglenes elrendelését. E főpénztár adódó elszámolásaihoz az előírás szerinti ellenőrzés felügyeletére Grünfeld hadnagy urat javasolom.

Török Ignác vezérőrnagy

***
HL 1848/49: 42/147.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 187. fasc. 1849 – 8 – 98.
* Az iratban: Ober Genie Direktion.
** Az iratban: Fortifikations Lokal Direktion.
*** Az iratban: Werkmeister.