- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Tokaj, 1849. július 27. reggel 1/4 10 óra*

Knezić Károly honvéd tábornok jelenti a hadsereg-főparancsnokságnak, hogy Korponay ezredes a csekély erejével nem tudta megakadályozni az oroszok átkelését Tiszafürednél a Tiszán. A hadtestnek Debrecen felé kellene sietnie, hogy lelassítsa az ellenség előnyomulását.

***

Knezić tábornok
A hadsereg-főparancsnokságnak, menet közben Gesztelyről Tokajba

Korponay ezredes úr éppen most megkapott tegnap reggeli 4 órai jelentése szerint T[isza]fürednél jelentős orosz erő megtámadta, és az ütegeit szorosan a Tisza-parton állította fel az ellenség. Mivel az ezredes úr csak egy 12fontos és egy 4fontos üteget tudott csekély személyzettel szembeállítani, ezért igen gyorsan visszavonulásra kényszerült.

Mivel szintén csekély erőm miatt én sem tudok számára segítséget küldeni e fontos átkelőpont megtartásához, támogatást kérek a hadseregparancsnokságtól, amely legalább egy dandárból álljon néhány löveggel megerősítve.

Éppen most érkezett a 26. zászlóaljtól egy tiszt, aki éppen visszavonulóban találta a csapatokat a Hortobágyon és ezek szerint az ellenség T[isza]fürednél már átlépte a Tiszát. A segítség tehát elkésett. Ezért a legjobb lenne, ha az egész hadtest gyorsan átlépné Tokajnál a Tiszát és Debrecen felé sietne, hogy lehetőség szerint megakadályozza az ellenség előnyomulását.**

Knezić tábornok

***
HL 1848/49: 40/176.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 315.
*A keltezésnél az időpont nehezen állapítható meg: valószínüleg 1/4 10 óra.
**A címzés oldalán a következő megjegyzés áll: Sehr dringend.