- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Temesvár, 1849. augusztus 21.

Haynau cs. kir. táborszernagy 10. számú haditudósítása a különböző magyar csapatok augusztus 19-21-e közötti fegyverletételéről.

***

10-ik hivatalos hadi-tudósítás.

A menekülő pártütő seregnek erélyes és szakadatlan üldözése, melly a cs. kir. 3. hadtest, a tartalék sereg és a Wallmoden lovassági osztály egy részével, Lugostól irányozva át Marosnak, Dévának Erdélybe és Karansebesen át Mehadia felé eszközöltetett, olly tökéletes eredményre vezetett, hogy jelenleg valamint Erdély, úgy az egész Bánát is a pártütőktől megtisztult.

Folyó hó 19-én az úgy nevezett 9-ik honvéd hadtestnek maradványa is, melly 5000 gyalog és lovas emberből, és 19 fogatos ágyúból állott, Lázár vezérlete alatt Karansebesnél a cs. kir. hadseregek előtt fegyverét letette.

Ugyan azonnap Tóth-Váradtól északra fekvő hegyes vidéken a Vécsey-féle hadtestnek 72 ágyúja, mellyek tovább nem vonattathattak, seregeink kezeibe estek, melly alkalommal 100 podgyászosszekér is elfoglaltatott.
Vécsey, miután hadtestének nagy része felbomlott, elillant, és seregének maradványa, 7000 ember, 1000 lóval és 2 ágyúval Borosjenőnél a cs. orosz tábor ott álló szakaszának megadta magát.

Folyó hó 18-án a 3-ik hadtest előcsapatai Dévát megszállották és miután Lüder tábornok hadtestének főerejével Piskinél állott, a Bem és Guyon vezérlete alatt lévő felkelőknek sem maradt egyébb hátra, mint magokat az oroszoknak feltétlenül megadni. 8000 ember 50 ágyúval tette le itt fegyverét folyó hó 18-án.
Továbbá 24 ágyú találtatott Déván a 3-ik hadtest által, valamint 5000 felkelő Hertelendy és Nedeczky alatt egy escadron Nádor-huszár, és több 100 podgyászkocsi, azután több kincstári társzekér lőporral a 3-ik hadtestnek kezeibe estek. A felkelők Dobrán négy 12 fontos s egy 3 fontos ágyút, és igen sok lőszert hagytak hátra.

Ennél fogva tehát az utóbbi napokban Facseton, Déván, Dobrán és Karansebesnél – Görgey seregét ide nem számítva; – 25.000 emberen felül fogatott, és 176 ágyú foglaltatott el.

Az aradi várban, mélyen a casamattákban elásva több ládák találtattak, melyekben a gőzhajó és mozdony maschinák alkatrészei elrakva vannak, mellyeket a pártütők eltávoztukkor Pestről és Szolnokról magokkal vittek úgy, hogy nem sokára a gőzkocsik és gőzhajózás megindításának nézhetni elébe. A bankóprés is megtaláltatott.

A magyar pártütő hadsereg nem létezik többé, – mert a mi meg nem adta magát, vagy fogollyá nem tétetett, – elszéledt, hogy szülőföldére vonulhasson.

Az üldözésnek ezen sikeres eredménye hadseregeink különös kiírtásának, – herczeg Lichtenstein altábornagy okos elrendezésének – a ki a fenn említett hadsereg részeit vezényelte, – továbbá báró Ramberg altábornagy által vezetett 3-ik hadtest fáradhatatlan előnyomulásának volt köszönhető.

Az épen most vett jelentés szerint Dessewffy Aristid pártütő vezér többekkel kíséretéből gróf Wallmoden altábornagynál jelentette magát, miközben Kmety pártütő vezérnek sikerült polgári öltözetbe megszökni.
Költ az aradi főhadiszálláson augustus 21-én 1849.

Báró Haynau m. k., főhadiszermester és főhadparancsnok.

***
HL 1848/49: 52a/313
Magyar nyelvű nyomtatvány.
A tudósítást német nyelven is kiadták.
* Század