- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Tata, 1849. június 28.

Ludvigh János kormánybiztos levele Kossuth Lajos kormányzónak Győr elestéről. A magyar csapatok Ácsig hátráltak vissza. Ha itt nem sikerül az ellenség megfutamítása, akkor alkudozni kell egy II. Sándor-féle alkotmányért.

***

Édes barátom!

Az ellenség bennünket ma reggel megtámadott úgy, hogy egészen Győrig vissza vonulni kellett. Én Győrt valami öt óra tájban elhagytam, miután Poeltenberg a Győrbőli kivonulásra minden rendelést megtett. Győr védelme Kossuthra vala bízva, ki mint Poeltenbergtől megértettem, mindent amit lehetett, megtett. Görgei egész nap hol egy, hol más helyen a csatában volt. Csak néhány percig szólhattam vele Győrött.

Mikor Győrt elhagytam, az ellenség az újvárost lövette. Görgeinek segédje útközben utolérvén nekem jelenté, hogy Győrt éppen akkor hagyta el midőn seregünk kitakarodott és az ellenség bevonult.

Kmety tegnap támadtatott meg. Az ellenség első ágyúlövésére egy ágyúnk demontíroztatott s két vagy három lova lelövetett, Kmety Marcaltőre visszavonult. Ha Kmety visszavonul, akkor tudom, hogy ezt tenni kellett, mert ő egyhamar nem hátrál sem fejét nem veszti; de hadserege sem hagy hinárban. Ma mint hallom, a Károlyi huszárok megint csúful megfutottak, ellenben a Hunyadiak ma is magokat jól viselték. Mondják, hogy Rohonczi egy golyó által megsebesült.

A mieink Ácsig vonulandnak vissza hová a segítség is megérkezett, de kifáradván tovább haladnia lehetetlen volt.

Az istenért, hogy jutott Szemerének eszébe akkor új választásokat rendelni, mikor az ellenség az ország minden részeit fenyegeti.

Ha Ácsnál az ellenséget meg nem futamítjuk, az orosz lekenyerezéséről kell gondolkoznotok, és előre az alkalmatos egyéneket kiválasztani, kik példának okáért egy Sándor cár féle alkotmány árában az alkudozást megkezdjék. Ha egyszer leigáztatunk, az ördög sem tractál velünk.

Útközben rendelkeztem, hogy Bábolnáról az ott lévő álladalmi vagyon elszállítássék, Nagyigmándról pedig az ujoncok Komáromba menjenek.

Azon megyékben, hol az ellenség megfordul, még is kellene népfelkelést rendelni. Ha a felső megyék lakosai ezt teszik, miért ne tegyék a magyar megyék?

Isten neked

Tata Június 28kán éjszaka,

leghőbb barátod

Ludvigh János

***
HL 1848/49: 35/192.
Magyar nyelvű, eredeti tisztázat.
KAW SchA AFA KiU 185. fasc. 1849 – 6 – 303.