- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Tata, 1849. június 28. éjjel 1/2 12 óra

A Táborkari Központi Iroda jelentése Kossuth Lajosnak Győr feladásáról és Kmety visszavonulásáról Tapolcafőre. A továbbiakban ismerteti a 29-i diszpozíciókat, és azt tanácsolja, hogy a kormány költözzék Nagyváradra.

***

A Táborkari Központi Irodától
Az országkormányzó Kossuth Lajos úrnak Pesten

Az ellenséges hadsereg roppant túlereje miatt a Rábánál álló csapataink kénytelenek voltak hátrálni. A 7. hadtest ma este elhagyta Győrt és S[zen]tjános és Ács felé vonult vissza. A Kmety-hadosztály heves harc után Ihászinál Pápán át Tapolcafőre vonult.

E két sereg szelleme a legkiválóbb, rend és harci kedv uralkodik náluk. A mai nap veszteségei Győrött, Ménfőnél és Ihásziban halottakban és sebesültekben nem jelentéktelenek, hadifoglyokat nem vesztettünk.
Holnapra 29-ére a következő rendelkezést adtuk ki:

A 2. és a 7. hadtestet a komáromi erősítéssel Görgei tábornok úr vezeti az ellenséges támadás visszaverésére. A támadásra valószínűleg Ácsnál kerül sor.

A 3. hadtest /:Leiningen:/ a Duna jobb partján Komáromba vonul, az elsáncolt táborba.

Az 1. hadtest /:Nagy-Sándor:/ Érsekújváron és Hullban áll.

A Horváth-féle portyázó csapat Verebélyt szállta meg; Görgei őrnagyé Perken és Körmöcbányán van.
Az ellenséges hadsereg hatalmas előnyomulása több oldalról mindenek előtt egy alkalmas hely kiválasztását teszi szükségessé a kormány biztonsága számára.

Hogy Budapest fővárost északról és délről milyen veszély fenyegeti, az ismert, és ha az ellenségnek sikerül a Duna jobb partján lévő csapatunkat ismételten legyőznie, akkor a mostani főváros a legrövidebb időn belül újból a kezében lehet. Ezek és sok egyéb ok, amelyek eléggé ismertek és teljes érvényűek, azt tanácsolják és arra késztetnek, hogy felhívjam a kormányzó úr figyelmét arra, hogy a kormány számára e pillanatban már csak Nagyvárad biztonságos, és a székhely odahelyezéséhez meg kell tenni a szükséges előkészületeket.
Néhány órán belül közlöm mind a legújabbakat az ellenségről, mind a mai nap közelebbi eseményeit.

Görgei tábornok úr Gönyün van a hadseregnél.
Bayer ezredes

***
HL 1848/49: 35/236 1/2.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 185. fasc. 1849 – 6 – 301.