- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szerencs, 1849. július 27-én este 6 órakor.

A Táborkari Központi Iroda utasítja Nagy-Sándor József honvéd tábornokot, hogy ameddig lehetséges, védelmezze a hernádi állásokat. Támadás esetén Szerencsre vonuljon vissza, Megyaszón azonban újból foglaljon állást, hogy a többi hadtest is vissza tudjon vonulni.

***

A Táborkari Központi Irodától
Nagy-Sándor tábornok úrnak, Alsódobszára

A mai utasításból kivehette a tábornok úr, hogy a Hernád menti állások tartását határoztuk el addig, ameddig lehetséges. Ezt a határozatot megküldtük valamennyi hadtestnek azzal az értesítéssel, hogy hova vonuljanak vissza az illetékes hadtestükkel, ha az erőszakolt támadást nem lehet elkerülni, vagy egy átkarolást nem lehet tovább megakadályozni.

E visszavonulási pontok: az 1. hadtest számára – Szerencs, a 3. hadtest számára – Zombor és a 7. hadtest számára – Tarcal.

Ha tehát a tábornok úr nem tudja elhárítani az ellenséges támadást, vagy az ellenség ténylegesen végrehajtja az átkarolást Felsődobszánál /:Csobád:/, akkor a rendelkezés szerint megkezdi a visszavonulást Szerencsre, Megyaszónál azonban állást foglal, és addig védekezik ott, ameddig csak lehetséges, hogy ezáltal a másik két hadtest /:amely távolabb van a visszavonulási pontjától, mint az 1. hadtest:/ időt nyerjen a gyülekezéshez és hasonlóképpen megkezdje a visszavonulást. Csak akkor kezdheti meg az 1. hadtest teljesen a visszavonulást Szerencsig, ha tábornok úr biztos hírt hall arról, hogy a másik két hadtest Megyaszóval azonos magasságig retirált.

Ehhez azonban még az is szükséges, hogy mielőtt tábornok úr elhagyja a hernádi állásokat, írásban értesítse erről Gesztelyen a 3.-, Hernádnémetiben a 7. hadtestet és a főparancsnokságot.

Mindenesetre tanácsos, ha tábornok úr az összes málhát és magánkocsit azonnal visszaküldi Szerencsre. A szerencsi állásban meg kell szállni Bekecset, Ondot és Rátkát, és erős járőröket kell kiküldeni Tállyáig.
A főhadiszállás a hadsereg visszavonulása esetén Tokajra megy.*

***
HL 1848/49: 40/172.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 311.
*Az iratról hiányzik az aláírás.