- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szeged, 1849. július 23.*

Aulich Lajos honvéd tábornok és hadügyminiszter levele Görgei Artúr tábornoknak a hadsereg erői egyesítésének szükségességéről, valamint Mészáros Lázár altábornagy hadseregének erejéről és helyzetéről.

***

A hadügyminisztériumból
Görgei Artúr altábornagy úr hadsereg-főparancsnokságának, ott, ahol

Igaz hazafiúi lelkesedéssel vettük a hírt, hogy nagyságod e hó 21-én oly sok hősi harc után szerencsésen megérkezett Miskolcra.

Az osztrák és az orosz csapatok valószínűleg egyesültek már Pesten, – halaszthatatlanul egyesíteni kell a mi erőinket is, nehogy részenként megverjenek bennünket.

Mészáros altábornagy úr hadserege mintegy 30 000 emberrel és 78 löveggel e hó 22-én Abonyban állt, és eddig az volt a feladata, hogy a Tisza jobb- és a Duna bal partját, tehát a hadiforrások** pontjaként Szegedet és a déli hadsereget fedezze.

Néhány napon belül be fog érkezni a déli hadseregtől egy saját biztosító csapat Szegedre, ahol akkor a vasúton egyesülendő mindkét hadsereg hadműveletei akadálytalanul megkezdődhetnek.

A Bácska és a Bánát a mi kezünkben van, és megnyílt az összeköttetés Péterváraddal.
A kellő pénzszükséglet egy része a nagyságod hadserege számára haladéktalanul elmegy, és egyéb szükségleteknek kérem a jelentését.

Aulich hadügyminiszter

***
HL 1848/49: 39/203.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 235.
*A keltezés alatt a következő megjegyzés áll: Expedirt um 71/2 Uhr Abends.
**Az iratban: Kriegsquellen áll.