- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szeged, 1849. július 15.

Szabó Imre államtitkár tájékoztatja Görgei tábornokot a többi hadtest helyzetéről és tevékenységéről, továbbá híreket kér a felső hadsereg felől.

***

A hadügyminisztériumtól
Görgei tábornok úrnak

Tábornok úr tudomására hozzuk azokat a hadműveleteket és diszpozíciókat, amelyeket a legutóbbi időben a többi hadtest foganatosított.

A 9. hadtest Wysocki tábornok úr alatt, továbbá a Perczel tábornok úr újonnan összeállított hadteste, amelyek Mészáros altábornagy úr főparancsnoksága alatt állnak, a vasútvonal mellől Hatvan felé vonultak.

A déli hadsereg egy része immár Vetter altábornagy úr személyes vezetése alatt általános támadó hadműveletet hajtott végre Titel ellen, amelynek az a fő célja, hogy Jellačić ellenséges hadtestét elvágja az utánpótlási vonalától.

Korponay ezredes népfelkelőkkel és néhány reguláris alakulattal megszállta Tiszafüredet és Egyeket, és karöltve Knezić tábornok úrral, aki szintén egy mozgó oszlopot vezet, el akarja űzni az ellenséget Tokajról, és ezáltal a Felső-Tisza birtokába kíván jutni. A paksi hidat Dembiński altábornagy úr parancsára kezdetben Bajára, majd onnan a csatornán Monostorszegre szállítják le. Szeged nagyon meg lesz erősítve; védelem céljára. Végezetül bátorkodom némi tájékoztatást kérni a felső hadseregről.

Szabó hadügyi államtitkár

***
HL 1848/49: 37/430.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 160.