- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Pest, 1849, július 4.

Mészáros Lázár altábornagy utasítása Vetter Antal altábornagynak, hogy küldjön jelentős számú csapatot Temesvárra és Aradra, mivel az oroszok azzal a szándékkal vonulnak Polgáriból Debrecen felé, hogy elvágják Erdélyt.

***

A magyar hadsereg főparancsnoka
Vetter Antal altábornagy úrnak, Szegeden

Egy minisztertanács eredményeként e hó 2-án valamennyi magyar sereg főparancsnokává neveztettem ki. A szükséges utasítások a parancsnokoknak már elmentek.

Küldjön ön egy tisztet Paksra, ahol a hajóhíd holnap már készen lesz. Ez megvárja míg a főseregtől elvágott Kmety-hadosztály 6000 emberrel be nem fejezi a visszavonulását.

Mihelyt ez megtörtént, rendeljen egy megfelelő számú csapatot Temesvárra és Aradra, mivel hirek szerint az oroszok főereje e hó 2-án Polgáron keresztül Debrecen felé [megy], azzal a világos szándékkal, hogy lerombolja az összeköttetést Erdéllyel.

Perczel tábornok a Tisza bal partján egy színlelt hadmozdulatba fog, önnek azonban nem szabad felszámolni az összeköttetést Erdéllyel a Maros bal partján.

Parancsok mentek, hogy a feldunai hadseregtől 20 000 ember 7-8-áig érkezzék be Pestre.
A Wysocki-hadtesttől 12 000 emberem lesz Abonyban vasúton, és mihelyt a 20 000 ember Buda felé közeledik, Szegedre utasítom és az ön parancsai alá helyezem.

Szegeden élelemről kell gondoskodni a csapatok számára, és Pancsovánál és Erdélyben fenn kell tartani az összeköttetést Törökországgal.

***
HL 1848/49: 36/196.
Német nyelvű, eredeti fogalmazvány fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 54.