- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Nagyvárad, 1849. július 28/augusztus 9.

Rüdiger cári orosz tábornok levele Haynau cs. kir. táborszernagyhoz. Ismerteti hadteste helyzetét s tevékenységét és hasonló helyzetjelentést kér a cs. kir. hadsereg felől. Egyúttal közli, hogy Poeltenberg Ernő honvéd tábornok békeajánlattal jelent meg a táborában, Paszkevics azonban nem fogadta őt.

***

Nagyvárad, 1849. júl.28. aug. 9.
Tábornok Úr!

Hogy megteremtsem az összeköttetést avval a sereggel, mely Nagyméltóságod parancsnoksága alatt áll, útba indítok egy “repülő” különítményt. …. ezredes parancsnoksága altt elővédem júl. 27-én (aug. 8-án) elfoglalta Nagyváradot, én magam pedig ma értem ide 25 …. lovasság élén 38 löveggel; előőrszem Gyapiánál (Gyapjúnál;) állnak. Befutott, megbízható hírek szerint az ellenség hátvédjei e pillanatban Nagy Szalontán van, egy 4000-6000 főnyi különítménye pedig Kolozsváron. Holnap lovasságommal Nagy szalontára akarok menni, – 30 zászlóaljból álló gyalogságom ugyanakkor 90 ágyúval Nagyváradot fogja elfoglalni.

Ha az ellenség utóvédje kísérletet tenne arra, hogy Szalontánál tartsa magát, ama előnyös helyzetre való tekintettel, melyet neki a falvak nyújtanak, akkor, ha szükségét látom, bevárom gyalogságomat, de mindenesetre iparkodni fogok a felkelők működési terét Arad felé még jobban összeszűkíteni.

Amikor kötelességemnek tartom, hogy Nagyméltóságukat mindezekről a részletekről tájékoztassam, egyszersmind felkérem, hogy Ön is tájékoztasson engemet azokról az intézkedéseiről, melyeket az Arad elleni hadműveleteivel kapcsolatban megtenni szükségesnek látta.

Felhasználom ezt az alkalmat Báró úr annak közlésére, hogy tegnap, július 27-én (aug.8-án) megjelent előttem Báró Peltenberg a lázadók hadseregében szolgáló tábornok, mint hadikövet. Hozott a varsói herceg tábornagy úr részére egy levelet, melyet Görgey és a hadügyminister írt alá, – s kiderült, hogy meg van bízva azzal, hogy békejavaslatok tételére eszközöljön ki magának engedélyt. Ő Hercegsége nem méltóztatott fogadni ezt a hadikövetet, s nekem megparancsolta, hogy Görgeynek a következő választ adjam:

“A varsói Herceg, tábornagy úr megbízásából közlöm Önnel Uram, hogy az Ő hadseregeinek az az egyetlen feladata, hogy harcoljon, és hogy ha Ön tárgyalni akar arról, hogy megadja magát törvényes uralkodójának, akkor az osztrák hadsereg fővezéréhez kell fordulnia, akinek valószínűleg meg van erre a szükséges felhatalmazása.”

Ezt a választ eljuttattam Poltenberg báróhoz, s ő azonnal útnak indult Aradra. Kíséretében volt más két felkelő tiszt: Benitzky (alezredes) és Bethlen gróf (kapitány).

Fogadja, Báró Úr, igaz nagyrabecsülésem kifejezését.
Rüdiger gróf a 3. hadtest parancsnoka és az Orosz Cár Őfelsége főhadsegédje

***
HL 1848/49: 43/51b.
Francia nyelvű, eredeti tisztázat
KAW SchA AFA KiU 86. fasc. 1849 – 8 – 240a.
* Század