- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Nagyszeben, 1849. február 28.

Puchner cs. kir. altábornagy értesíti Rukavina altábornagyot: március 1-jén elhagyja Nagyszebent, 3-án Medgyesnél megtámadja Bemet, majd Marosvásárhelyre vonul. Kéri a Maros-völgy Zaránd megye felőli bejáratainak elzárását.

***

Az erdélyi hadtestparancsnokságtól
Báró Rukavina
császári királyi altábornagy, titkos tanácsos és bánáti vezénylő tábornok úrnak … Temesváron.
Nagyszeben, 1849. február 28-án.

Bem felkelő-főnök Medgyessel és Segesvárral megszállta a Küküllő-vonalat, s ezáltal nemcsak a Szászföldet szipolyozza ki nagy hadisarcok által, hanem egyesül és megerősödik a felkelő székelyekkel is, majd ezt követően újólag megkísérelheti a Brassó és Nagyszeben elleni tervei megvalósítását.

Mivel a csapataimat a lehetőségekhez képest már összevontam és azokat a legutóbbi fáradságokat kipihenve újból ütőképes állapotba helyeztem, szándékom a Küküllő-vonal hatalomba vétele. E célból március 1-én teljes erőmmel, 7000 emberrel útnak indulok innen, 3-án megtámadom Medgyest, majd utána Erzsébetvároson keresztül és Segesvár elfoglalásával Marosvásárhelyre nyomulok előre, hogy Bem erőinek központját szétugrasszam.

E művelet némiképp biztonságos végrehajtásához rendkívül szükséges lenne a Maros-völgy Erdélybe vezető bejáratainak a biztosítása Zaránd megye felől, mivel ezzel az előnyomulásommal a nagyszebeni szék az ottmaradó jelentéktelen orosz helyőrség kivételével teljesen védtelenné válik és minden lehetőségnek ki lesz szolgáltatva.

Ezért sürgősen arra kérem excellenciádat, hogy gróf Leiningen vezérőrnagynak az erdélyi határhoz való előnyomulásakor adjon utasítást, hogy e célból szárnyam biztosítására tegye meg a szükségeseket.
Eközben bátorkodom megjegyezni, hogy a hátszegi és a facseti völgyben álló csapatoknak a Maros-völgybe, Dobrára és Dévára történő előretolása által a zámi és a gyalui szurdokok védelmével új terület nyílnék a
rendkívül tevékeny és energikus Czernaevic százados tettereje számára.

Emellett biztonságos összeköttetést is lehetne teremteni a Maros-völgyben Szászvároson és Szászsebesen keresztül, és a Gyulafehérvár-Nagyszeben és a Küküllő-vonal közötti teljes szakaszt hozzáférhetetlenné lehetne tenni minden ellenséges támadással szemben, annál is inkább, mert Hunyad és Zaránd megye román lakosságának jó szellemét is fel lehetne használni.

Puchner altábornagy

***
HL General Commando Temesvár, Kriegsrath, 1849. 222/K.R.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.