- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Miskolc, 1849. június 27.

Dessewffy Arisztid honvéd tábornok jelentése Kossuth Lajos kormányzónak. Seregét az ellenség túlereje és saját csapatai vegyes összetétele miatt először Harsányig, majd Pest felé vonja vissza.

***

Kossuth Lajos M.O. kormányzójának

Szükségesnek találtam Kormányzó Úrnak először gr. Zichy Ferenc gaz hazaárulónak Miskolc városához küldött felszólítást – másodszor pedig annak ellenébe kiadott rendeletemet felterjeszteni.

Az elsőből méltóztatik által látni, hogy az ellenséges berohanás a legkomolyabb szinű – hisz tudósításaim szerint vezeti a sereget Paskevics és a cárnak második fia Constantin – száma 60 000 ezret felér. Jakovich kormánybiztos úrnak szóbeli és a kormányzó úrtól vett másításánál fogva vezényletünkre bízott sereggel előbb a szikszói positiót tartanunk, és azután csak a túlnyomó erő előtt lassan hátrálnunk kellene.

Szükségesnek tartom kormányzó urat arra figyelmeztetnem, mikép mi a hitünkre bízott sereget risquirozni nem merünk, először azért, mert erőnk az ellenségéhez képest úgy áll, mint egy a harchoz, másodszor hogy seregünk különbféle ajkú és fajtájú lévén – nevezetesen a máramarosi ruténekből, oláhokból és szökevény és fogoly lengyelekből álván – az egész sereg határozottságára tökéletesen bizakodni nem merek, harmadszor pedig azért, hogy az ellenség igen jól harcol, megmutatta ezt ottan, midőn a Lemasáni-Somosi ütközetbe, hol csak a Bocskai és Vadász csapatunk a túlnyomó erő nevezetesen három ezered lovasság ellen harcolt, és hol az ellenséget visszanyomni sikerült 87 embert és köztük derék 5 tisztet vesztettünk.

Ezeknek következtében Visoczky vezér tábornok úr hozzájárulása, s illetőleg rendeletéből – miután az eddigi positiókat tartanunk nem lehetett, – lassan visszavonulunk, s ugyan először Harsányig, azután pedig Pest felé, s annak fedezetére, hogy a rögtön hozzánk küldendő tetemes segítséggel az ellenségnek nem csak egy elhalasztó csatát ajánlhassunk, hanem a szabadságunkat örökre biztosíthassunk, azért csak segély, és minél nagyobb segély, és rögtön szükséges, mert a pillanatok komolyak, annál fogva leginkább, miután az ellenségnek temérdek, és túlnyomó lovassága van.

Ezen körülményt is figyelmébe ajánlja Visoczky vezér úr, hogy amennyire a muszka gyáva – ha bennünket első csatába megtalálna venni – vérszemet kapna, és a seregünket demoralizálná, ellenben, ha először megveretik, mint gyáva futni fog, és azon esetre a népfelkelés hozzájárulásával ő, az ellenség ismét a fogát ki nem viszi.

Főhadiszállás Miskolc Junius 27én 1849.
Desewffy Arisztid h. tábornok

***
HL 1848/49: 35/178.*
Magyar nyelvű, eredeti tisztázat.
KAW SchA AFA KiU 185. fasc. 1849 – 6 – 283.
* Az irat hátlapján Kossuth következő feljegyzése található: Visszavárás mellett és Miskolc iránti intézkedések végett sürgős. Küldtem, írtam stb. mindenféle, Miskolcra is.