- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Miskolc, 1849. június 26.

Dessewffy Arisztid honvéd tábornok értesíti Luzsénszky Pál kormánybiztost, hogy Wysocky tábornok csekély ereje miatt nem tudja feltartani az ellenséget és fedezni a fővárost, hanem a fősereggel kíván egyesülni.

***

9. hadtestparancsnokság
Báró Luzsénszky Pál kormánybiztos úrnak, M[ező]kövesden

Görgei altábornagy hadügyminiszter és hadsereg-főparancsnok úr egy ma érkezett levele értelmében Wysocki tábornok elé azt a feladatot állították, hogy minden erő latba vétésével akadályozza meg az ellenség előnyomulását Miskolcon át, megtévesztő menetekkel és kisebb rajtaütésekkel tartóztassa azt fel és fedezze a fővárost oly sokáig, amíg csak lehet. Habár a csapataink jó magatartást tanúsítanak, mégis túlságosan kockázatos még a legjobb pozícióban is egy csata vállalása, mivel a mi fegyveres erőnk az ellenségéhez képest oly alárendelt helyzetben van, hogy az állandóan új csapatokat képes velünk szembeállítani, míg végül legyőz és nagyszámú lovassága által szétugraszt bennünket.

Wysocki tábornok ezért nem szándékozik a hadtest sorsát egy merész csata által kockáztatni, hanem arra fog törekedni, hogy a fősereggel egyesüljön.

Holnap a nagyon kimerült csapatok pihenőnapot tartanak itt.

Wysocki tábornok mellékelt levelét a hadügyminisztériumhoz szíveskedjék futár által azonnal továbbítani.

Dessewffy tábornok

***
HL 1848/49: 35/73.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 185. fasc. 1849 – 6 – 269.