- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Marosvásárhely, 1849. július 10.

Bem József honvéd altábornagy fegyverbe szólítja a székelyeket a betörő orosz csapatok ellen.

***

Székelyek, Gyermekeim!

Alig szabadítottalak ki benneteket az osztrák járom alúl, s imé a muszka még gyalázatosabb szolgasággal fenyeget benneteket.

Első kötelességemnek tartom nektek nyíltan megmondani mi várand reátok, ha le hagyjátok magatokat győzetni.

A muszka cár bír Ásiában határtalan pusztaságokat, hol szinte szünetlen tél uralkodik; s mellyekbe az ember növényeknek, annál kevésbé lakosoknak, nyomára sem talál. Ezen “szibériának” nevezett tartományban gazdag arany s ezüst bányák vannak, de nincsenek elég emberek, hogy ezen nemes érceket napvilágra hozzák. A zsarnok orosz kormány tehát a hadi foglyokat, valamint a legyőzött tartományokból az erős s ép embereket szibériába küldi, a bányákba. De mivel az ottani munka felette terhes és az egésségre nézve igen ártalmas a legerősebb, s legegésségesebb emberek is egy pár évig alig állhatják ki. Annálfogva az elhaltak mindég új s számos ember szállítmányokkal pótoltatnak.

Reátok is ezen sors vár székelyek, ha a muszka berontását vissza nem veritek.

Bár ki egyszer a muszka fogságába esik, az soha életben, sem annyát sem nőjét sem gyermekeit nem fogja többé meglátni; – azt több hónapokig botolva kergetik, míg rendeltetése helyét eléri, mellyett többé elhagyni neki nem lehet. Sziberia azon tágos sír, mellybe úgyszólva az emberiséget elássák, hol a föld alatti üregekbe száműzöttek, addig kéntelenek dolgozni, a legterhesebb munkát, míg csak erejök ki nem fogy.

Azok pedig kiket a muszka sereg hazájukban hágy, szolgaságba esnek: mert tudnotok kell, hogy oroszországban még a szolgaság uralkodik. A földmíves, ott tulajdona valamelly úrnak vagy a cárnak, a birtok mennyisége nem a birtok nagysága, hanem a lelkek száma szerént számíttatik, az az a férfiak száma szerént, kiket uruk másnak is eladhat s velek azt teheti a mi csak neki tetszik. A vagyon, mellyet ott a földmíves munkája által szerezhet, nője, gyermeke, mind annak tulajdona, kinek birtokába vásárlás útján jutottak, vagy a kinek a cár ajándékozta.

Látjátok tehát, hogy ha az osztrák szolgaság is nektek tűrhetetlen volt, a muszka szolgaságnak még sokkal borzasztóbbnak kell lennie.

Ne hagyjátok magatokat a kűlszín s az ígéretek által elámíttatni. Hogy az orosz sereg ott a hol betört nem öl s a lakosokat le nem koncolja, sőt, hogy még kecsegtető ígéreteket is tesz, egyedül onnan ered, mivel előbb benneteket lefegyverkeztetni s azután elevenen foglyokká tenni akar, – nagyon jól tudják, hogy a székely földön sok derék s ép ember van. Azért sietnek legelőbb is földetekre s támadnak meg benneteket Beszterce s Brassó felől.

Tehát fegyverre székelyek! fegyverre gyermekeim! Jelentékeny részével a magyar fegyveres erőnek jövök segítségtökre. De mivel a ti megmaradástuk forog kérdésben épen azért, minden egésséges s ép férfinak közülletek seregemmel egyetértőleg kell működnie: hogy az ellenség a legrövidebb idő alatt semmivé tétethessék. Nem elég Erdély határaiból kiűzni, hanem kergetni kell őt oláh, moldva s gallíciai földön mind addig míg tökéletesen semmivé tétetik.

Gyűljenek tehát mindnyájak kik magukba erőt s készséget éreznek, zászlóim alá, a marosszékiek seregeljenek össze Marosvásárhelytt, a Csíkiak Három- és Udvarhelyszékiek Udvarhelytt.

Egy hónap elegendő lesz, hogy hazátok tökéletesen az ellenségtől megtisztíttassék, de megkívántatik, hogy mindenki a csatatérre lépjen csak az aggok, asszonyok, s gyermekek maradjanak a földek mívelésére otthon.
Minden ember, ki szabadsága védelmére fegyvert fog, és a Honvédekhez nem tartozik, álladalmi költségen fog tartatni és beállása napjától számítandó egy hónap múlva 15 ezüst forintnyi jutalmat fog kapni, a mikor szabadságában álland haza mehetni.

A csatatéren elhulttak özvegyeinek s árváinak az ország részéről illendő nyugdíj biztosíttatik. Mind azok, kiknek lovuk van, lovastól együtt jelenjenek meg. Ez utóbbiak közül minden egyesnek egy hó elteltével 25 p.ftnyi jutalom fog adatni. Az esetben, ha a ló megsebesíttetnék vagy megöletnék, megfelelő árát fogja a tulajdonos megkapni. Tehát fegyverre!, mert szabadságtuk, jövendő boldogságtuk, a muszka sereg hirtelen megsemmisítésétől függ.

Az Isten győzelmünket megkönnyebbítendi. Esmeritek a magyar alkotmányos kormánytól ígértt jövendőt Szabadság és Egyenlőséget! És nem is fog ezentúl senki katonai szolgálatra kényszeríttetni, melly szinte az egész életéig tartott az osztrák kormány alatt. Csak a fiatalság 18-24 évig fog 4 évig katonai szolgálatot tenni mellynek eltöltével haza térhetnek s magokról rendelkezhetnek. Az önkéntesek 24 éven túl csak addig fognak szolgálni, mennyire magokat kötelezendik. Mindenkinek egyátalában teljes szabadságában álland személye s vagyona fölött rendelkezhetni. Egy részről a legborzasztóbb szolgaságot más részről szabadságot, nyugalmat, boldogságot s dicsősséget várhattok!

Tehát még egyszer fegyverre! s kevés idő alatt a benyomulttak meglesznek semmisítve.

Marosvásárhelyen Július 10-éán 1849.

Az erdélyi magyar sereg fővezérségétől
BEM J. m. k. altábornagy

***
HL 1848/49: 52a/273.
Magyar nyelvű nyomtatvány.