- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Makó, 1849. augusztus 2. délután 4 óra

Aulich hadügyminiszter jelentése a kormánynak a mezőhegyesi méntelep biztosításáról, a lőszertartalék Nagyváradra rendeléséről és Görgei Berettyóújfalura és Kismarjára érkezéséről augusztus 4-én.

***

A hadügyminisztériumtól
Az országkormánynak, Mezőhegyesen

Hivatkozva az 1849. augusztus 1-i Mezőhegyesen kelt magas jegyzékre, van szerencsém mellékelten csatolni Dembiński altábornagynak a mezőhegyesi méntelep biztonságára vonatkozó válaszát tartalmazó írását.

Miként a nevezett altábornagy úr nekem szóban kifejtette, Lenkey ezredes különítménye ideiglenesen Vásárhelyen marad, ami által Mezőhegyes néhány napra biztosítva van. Ha azonban az ellenség Csongrádnál túlerővel átkel a Tisza bal partjára, és innen előrenyomul, akkor Mezőhegyes semmiképpen sincs biztonságban, ezért a ménest mindenképpen biztonságba kell helyezni.

Mészáros altábornagy véleménye, hogy a puszták Nagykároly és környékén alkalmasak e ménes befogadására.

A legvégső esetben legalább a nemesebb részét kellene biztosítani, és nem kellene mindent egy helyre vinni.
Szegedet csak ma szállta meg az ellenség, éspedig csupán gyengén.

A mai magas értesítéssel kapcsolatban, hogy Görgei tábornok Újvárosnál megverte az oroszokat, és ezek visszavonultak a Tisza jobb partjára, a Gyulán lévő lőszertartaléknak azt a parancsot adom, hogy Nagyváradon keresztül vonuljon Görgei tábornok hadtestéhez, mivel ez az 1849. július 30-án Nyíregyházán kelt levelében sürgősen lőszert kér.

Görgei tábornok úr jelzi továbbá, hogy augusztus 4-én elfoglalja a Berettyó vonalát és seregével Berettyóújfalura és Kismarjára érkezik, amiről egyúttal Dembiński altábornagy urat is értesítem.

Aulich hadügyminiszter

***
HL 1848/49: 41/272.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 187. fasc. 1849 – 8 – 15.