- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Komárom, 1849. július 18.

Klapka György honvéd tábornok jelenti Görgei Artúr hadsereg-főparancsnoknak, hogy egy őrjárata elfogta az ellenség három levelét, amelyben Csorich cs. kir. altábornagy felszólítja Pott vezérőrnagyot és Grabbe altábornagyot, hogy vonuljanak a Szentpéter és Hetény közötti fennsíkra. Híreket kér a hadsereg felől.

***

Klapka tábornok
Görgei tábornok és fővezér úrnak saját kezébe ott, ahol

A Lehel-huszárok egy őrjárata tegnapelőtt 16-án megtámadott egy ellenséges járőrt és 2 foglyot ejtett, akiknél fontos üzenetek voltak. Három levél volt Csorich altábornagytól Pott vezérőrnagyhoz és Grabbe orosz altábornagyhoz. Az elsőben azt írta Csorich szolgálatilag, hogy amilyen gyorsan csak lehet, nyomuljon előre a Sz[en]tpéter és Hetény közötti fennsíkra, és zárja körül a várat erről az oldalról is. Magánúton megismételte ezt a parancsot, azonban hozzáfűzte, hogy a gyors előnyomulásnak semmi más célja sincs, mint az, hogy Grabbe orosz altábornagyot gyorsabb utánanyomulásra bírja.

A magához az orosz altábornagyhoz intézett 3. levélben egészen alázatosan felszólította őt Csorich, hogy Kálnán keresztül szintén a fent említett fennsíkra vonuljon utána, mivel a csupán 5 zászlóaljból és 6 lövegből álló Pott-dandár nem tudja erről az oldalról a teljes körülzárást ellátni. Ebből a levélből megállapítható, hogy Grabbe orosz tábornok vagy nem akar előrenyomulni, vagy más rendelkezést kapott. Ez annál valószínűbb, mivel biztos hírek szerint 16-án este sem Léván, sem Kálnán nem voltak oroszok, ezzel szemben azonban Surányban állítólag igen.

A Pott-dandár, amelynek már tegnap kellett volna Hetényig előrenyomulnia, még nem jelent meg, sőt, még magában Érsekújvárban sem volt tegnap este osztrák katona. A vár tehát jelenleg csupán a jobb Duna-parton és a Csallóköz felől van körülzárva, éspedig 2 osztrák hadtest által, amelyek egyikét a Csallóközben Csorich altábornagy vezényli. Az ellenség eddig még nem tett második kísérletet az elsáncolt táborra, amelyet én 13 zászlóaljjal tartok megszállva, sőt ellenkezőleg, az egész vonalon elsáncolja magát, és igen szerényen viselkedik.

Tábornok úr hadseregének előrenyomulása felől a legkülönbözőbb hírek keringtek, míg a tábornok úrhoz küldött hírnök által meg nem tudtam, hogy a hadsereg Nógrád megye felé Rétságra vonult. Abban a reményben, hogy tábornok úr ezt a levelet biztosan megkapja, kérek tudósítást a hadsereg mozdulatai és szándékai felől.

Szolnokról kaptam hírt, ott a Wysocki-hadtest áll és Perczel alatt a népfelkelés, mintegy 32 000 fő. A Tiszán túl nincsenek oroszok. Azok, amelyek Debrecenig nyomultak előre, újból visszahúzódtak.

Klapka tábornok

***
HL 1848/49: 38/227.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 185.