- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Huszt, 1849. július 15.

Kazinczy Lajos honvéd ezredes levele Perczel Mór tábornok hadteste összpontosításának nehézségeiről és hiányos felszereléséről. A határ védelméhez szükségtelen csapatok Munkács-Ungvár-Eperjes vagy Tokaj felé indítja. A visszavonulási pont Namény. 8000 fős hadtestét 18-19-én Munkácson vonja össze. Kéri, hogy tájékoztassa a hadműveleteiről.

***

Perczel tábornok úrnak!

A parancsnokságom alatti hadtest összpontosítása, több oldalról akadályozás álván ellent, csak nagy erőltetéssel, még alig sikerült – embereim nagy része szintúgy még felszereletlen -, tespedni mindamellett tovább egy helyt nem tudok s annál fogva a reám bízott határszéki védelemtől elvonható haderőt tegnapi napon útnak indítottam Munkács felé, onnan Ungvárra menni szándékom, és aztán amint az események igényelendik Eperjes vagy Tokaj felé visszavonulási pont Namény.

Ungváron, de még előbb is Munkácsra reménylem tábornok úr serege mozgalmairól újból szíves lesz tudósítani, mert saját mozdulataim is ettől feltételeztetvén, a siker talán mind két részről is ettől fog függeni.
Hadtestem, mely összesen mintegy 8000 főből áll, Munkácson 18-19kén lesz összpontosítva.

Kazinczy ezredes

***
HL 1848/49: 37/429.
Magyar nyelvű, eredeti tisztázat.
KAW SchA AFA KiU 186. fasc. 1849 – 7 – 165.