- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Főhadiszállás Sóvé, 1849. június 29.

Báró Jellačić cs. kir. táborszernagy másodszor szólítja fel Pétervárad helyőrségét a vár átadására és ismerteti a megadási feltételeket.

***

Pétervárad helyőrségének

Amikor Perczelt visszavetettem a Ferenc-csatorna vonalán túlra, akkor szólítottalak fel benneteket először a [vár] átadására. Azóta a dolgok lényegesen megváltoztak. 18-án egy orosz sereg állt Brassó előtt, és e szempillanatban, miközben Bem közeli segítséget ígér nektek, csapataitok a Bánátból Erdély felé vonulnak.
Ma, 29-én egy 70 000 fős orosz hadsereg áll Miskolcnál; 21-én és 22-én Görgei, a Vágnál csatát vesztve, Komárom felé siet. Magatok is hallhattátok az ágyúk dörgését, amikor a zászlóaljaitokat 25-én átűztem a Tiszán, és a hajóhidat leromboltam. Az ország minden részéből erős csapatok nyomulnak feltartóztathatatlanul előre: hadseregeteket és vele a felkelés utolsó ellenállását is leverik.

Nem a ti engesztelhetetlen ellenségetekként szólok hozzátok immár másodszor, hanem egyazon haza polgáraként, amelyhez ti is, habár félrevezetett fiai, tartoztok!

A jobb ügyhöz méltó bátorságotokat és kitartásotokat, amelyről tanúbizonyságot tettetek, akarom és tudom eddig tekintetbe venni, és kivétel nélkül az egész helyőrségnek, az elsőtől az utolsóig engedélyezem a szabad elvonulást, ha:

1-ször – a vár átadása a felszólítástól számított 3-szor 24 órán belül megtörténik.
2-szor – minden hadi felszerelés, fegyver, pénztár, hadifogoly, hűségesen átadásra kerül.

Adjatok teret az ész számára, ne fokozzátok most a reménytelen ellenállást a dőre makacsságig!
Ha egyszer a szükség, az éhség és a betegség törné azt meg, akkor a feltételek, amelyeket elétek állítok, mások és keményebbek lesznek, keményebbeknek kell lenniük.

Jellačić táborszernagy, bán

***
HL 1848/49: 35/376.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.