- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Főhadiszállás Pest, 1849. július 6.

Mészáros Lázár honvéd altábornagy utasítása Kmety György tábornoknak: Pécs megtámadása helyett igyekezzen Jankovácra, hogy Vetterrel egyesülve megsemmisítsék Jellačićot.

***

Hadsereg-főparancsnokság
Kmety tábornok úrnak Pakson

Elolvastam a levelét, amelyet helyettesemnek, Dembiński altábornagy úrnak címzett: semmi áron sem szabad vállalkoznia egy Pécs elleni hadmozdulatra. Nincs veszteni való időnk, hogy Jellačić tábornokot megsemmisítsük, azonkívül – amennyire tudom – meglehetősen jelentős ereje van az ellenségnek Zomborban, amellyel találkoznia kellene a bezdáni menete során. Tehát még egyszer tábornok úr, semmi más irány, mint amit tegnap megadtam önnek, azaz Kalocsa, Hajós, Jankovác, ahol már Vetter altábornagytól kapja meg a további irányt, mivel ő fogja vezetni a Jellačić elleni hadműveletet.

A gyorsaság a hadműveleteinkben az egyedüli, ami az ügyünket megmentheti, mivel Bem tábornok nagy túlerő által igen szorongatott [helyzetben] van, és az oroszok már e hó 3-án megérkeztek Debrecenbe.
Ami a ruházatot illeti, ez már elhagyta Pestet, azonban gondoskodni fogunk arról, hogy ön Szabadkán mindent megkapjon, ami csak lehetséges. Ugyanez vonatkozik a pénzre is, azonban azt hiszem, hogy az egész összeget, amit ön [igényelt], nehezen fogja megkapni, mivel a nyomdák már 5 napja elhagyták Pestet.

Mészáros altábornagy hadsereg-főparancsnok

***
HL 1848/49: 36/355.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 77.