- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Főhadiszállás Nagykáta, 1849. július 19.

Mészáros Lázár honvéd altábornagy jelentése a hadügyminisztériumnak Görgei megsegítéséről, a hadsereg egyesítéséről és Szeged megvédéséről.

***

A fővezérségtől
A magas hadügyminisztériumnak Szegedre

A magas hadügyminisztérium e hó 18-i 24142. szám alatti jegyzékére van szerencsém válaszolni, hogy a kormányzó úr július 15-i 9302. számú intimátumát csakugyan megkaptam, és teljesen ennek szellemében cselekedtem volna, ha minden feltételezés vagy várakozás ellenére nem jött volna közbe Görgei tábornok úr elvonulása Komáromból egy 25-30 000 fős hadsereggel. Megbízható hírek ágyúdörgésről beszélnek, azonban csak ma érkezett biztos értesítés a fővezérséghez a beteg Pikéty ezredes által, hogy Görgei tábornok annak ellenére, hogy Klapka tábornok július 12-ről minden elvonulást csak a távolabbi jövőbe helyezett, 13-án erőltetett menetekben Vácra vonult, 15-én és 16-án ott előnyösen megütközött, és erős veszteséget okozott az ellenségnek; 17-én a hadtest Pest irányába akarta keresztülvágnia magát, amikor egy jelentős osztrák erő Pestről Miskolc felé vonulásáról szóló álhír megváltoztatta az irányát Balassagyarmatra, ahova Görgei tábornok 18-án érkezett meg, és Losonc felé kezdte meg a vonulását.

Perczel tábornok úr hadteste, hogy feltartóztassa az oroszok gyors előrenyomulását, Újszásznak vette az irányt, majd innen Hatvan felé szándékozott előrenyomulni, amikor részben a kormányzó úr fent említett intimátuma, részben Klapka tábornok úr 12-i jelentése a hatvani előrenyomulás helyett egy oldalmozdulatot tetetett vele Abonyba. Ide 17-én beérkezve jött az első értesítés a váci csatáról. Erre az első értesítésre 18-án Nagykátának vette az irányt, 19-én a lovassággal Fényszarú felé előrenyomulva, miközben a gyalogság Szolnok felé vonult, ahova a lovasság követni fogja.

Habár a kormány a Duna, a Tisza és a Szeged közötti vonal fedezetét adta feladatul a hadsereg-főparancsnokságnak, nem kevésbé lépett közbe egy 25 000 fős hadsereg ellenséges átkarolástól való megmentésének szükségessége egy eltérítés által, mert oly sok ezer ember megnyeréséből, még Szeged azonnali feladása árán is, több hasznot húzhatna a haza.

Ennélfogva a szándék a bal parton Tiszafüred felé vonulni, hogy vagy magunkra vonjuk az ellenséges hadsereg egy részét, vagy előnyösen hátba támadjuk azt. Ha ez sikerülne, akkor a Görgei-sereg meg van mentve és Tokajnál, amit Knezić szállt meg, egyesülni tud Knezić tábornokkal és Kazinczyval, és ezáltal újból egy 40 000-es hadsereg lenne Görgei és Knezić alatt, és egy 25 000-es lenne Perczel alatt szolgálatra készen.

E körülményeket figyelembe véve elnézést kérünk, azonban egy ilyen nagy cél elérése érdekében némileg el kellett térni a kormány tervétől. Annál inkább, mivel semmilyen pesti erő sem lépte még át a vasútvonalat, következésképpen 10 napot igényelne a Szegedre érkezés, amelynek védelmére a hadsereg bár törekedni fog, hogy idejében Szegedre érkezzen, de határozott bizonyosságot csak akkor lehetne adni, ha Perczel tábornok hadteste megérkezik Törökszentmiklósra, ahova ez csak 12-e és 23-a között fog beérni.

Eközben a kormány – mivel Jellačić Titelre húzódott vissza és egy újabb kibontakozást könnyen meg lehet itt akadályozni – bizonyára előnyomultathatna Vetter tábornok seregéből 12 000 főt. Ezzel, valamint a csapatokkal, amelyek Baján állnak, az odavont 6000 fővel zászlóaljak szervezésére, és jelentős népfelkeléssel a szegedi sáncokban felállítva addig feltartóztathatják az ellenséget, amíg a Perczel-hadtest nem vonulna a kormány segítségére.*

Mészáros Lázár altábornagy, fővezér

***
HL 1848/49: 38/25.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 201.
*A borítólap címzése alatt a következő megjegyzés áll: Futár által. Reggel 5 órakor. Sürgős.