- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Főhadiszállás Hódmezővásárhely, 1849. július 27.

Mészáros Lázár honvéd altábornagy jelentése Aulich Lajos hadügyminiszternek az algyői híd meghagyásáról, és javaslata a szegedi összevonással, valamint a Görgei-hadtestnek adandó feladatokkal kapcsolatban.

***

A hadsereg-főparancsnokságtól
A hadügyminiszter úrnak Cibakházán

Egy július 26-i keltezésű, Szabó államtitkár úrhoz küldött parancsból értesültem arról, hogy az ellenség 3 oszlopban nyomul előre Szeged felé, továbbá a rendelkezésről az algyői híd lebontására, illetőleg Szegedre szállítására.

Ez utóbbival kapcsolatban bátorkodom javasolni a lebontás felfüggesztését addig, ami a Lenkey-hadosztály – amely azt a feladatot kapta, hogy vegyen részt a csapatok szegedi összevonásában – vagy átkel, vagy annak másirányú rendeltetése nem válik ismertté számomra.

Mind a hadügyminiszter úr értesítéseiből, mind egyebekből is Szeged gyors fenyegetése állapítható meg. A Guyon-hadtest csak 30-31-én vonul be. A Perczel-hadtestnek már 28-án vagy 29-én kellene ott megjelennie; megkérem nagyságodat a kiegészítésére és a növelésére. Cibakháza megszállva tartása után kérem a hadosztály azonnali menetbe helyezését Kunsz[ent]mártonon, Szentesen és Vásárhelyen keresztül vagy szíveskedjék engem értesíteni ennek további rendeltetéséről.

Azt is kérem, hogy a Görgei-hadtestnek elsőként, amíg másként nem szándékoznak vele diszponálni, Szolnokot adják meg útirányul, hogy aggályokkal töltse el az ellenséget a szárnyon. Ha azonban Szeged nagyon fenyegetve lenne, akkor annak az irányát rövidesen Arad felé kellene kijelölni, hogy politikai szempontokat is figyelembe véve egy hadsereg legyen ott látható.

Mind Görgei tábornok, mind Lenkey számára egy levelet csatolok, amelyek elküldésére nagyságodat kérem, miután igenlő vagy nemleges álláspontot foglalt el.

Végezetül alázatosan jelentem, hogy abban az esetben, ha a kormányzó úr nem utazna ma keresztül
Vásárhelyen, a hadsereg-főparancsnokságban bekövetkezendő változásig a tartózkodási helyem minden tekintetben Szegeden van, ahova holnap fogok elmenni.

Mészáros altábornagy

***
HL 1848/49: 40/188.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 332.