- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Főhadiszállás Eperjes, 1849. június 19.

Wysocki József honvéd tábornok jelentése Görgei Artúrnak a felső-magyarországi hadtest parancsnokságának átvételéről, a Duklánál levő orosz hadsereg erejéről, valamint a saját hadteste elhelyezéséről és felszereléséről. Fegyvert és erősítést kér.

***

A felső-magyarországi hadsereg főparancsnokságától
A hadügyminiszter úrnak és magyar hadsereg főparancsnokának Pesten

Sietek önt értesíteni, hogy a Felső-Magyarországon működő hadsereg főparancsnokságát teljesen átvettem, és az állásokat részlegesen már felkerestem.

A Dukla felőli galíciai határ és a magyarországi síkság között sem magas hegységek, sem hegyszorosok nincsenek, ahol egy kisszámú [csapat] nagyobb túlerővel szemben megvédhetné magát, sőt, csak kevés előnyös állás van, és ezeket egészen Kassáig a határról vezető jól épített utak által meg lehet kerülni, miként ezt ön a térképre vetett első pillantásra könnyen megítélheti.

Most a Szeben, Deméte és Giráld közötti állást szálltam meg a 3 úton, amelyek a határról Eperjesre vezetnek. E vonal mögött található Kapinál egy előnyös, koncentrált állás, amelyre Dembiński tábornok néhány földsáncot építtetett. A tartalék Eperjesen található. Ez a valószínű csatamező. Ha azonban az ellenség egyidejűleg vonulna Késmárkon keresztül a bal szárnyamra, és Homonnán át a jobb szárnyamra, mint ahogy ezt a Késmárkig, Palocsáig és Bártfáig végrehajtott felderítései sejtetni engedik, akkor kardcsapás nélkül fel kellene adnom az állásomat Kapinál és Kassára kellene visszavonulnom.

A Duklánál levő orosz-osztrák sereg ereje felől egész biztos hírekkel rendelkezem. Duklán van Cseodajev* tábornok orosz hadteste 35 000 [emberrel] és 5000 osztrák, összesen 40 000 [fő]. Paszkevics altábornagy szintén ott van. Ezzel a hadtesttel összesen csak 8000 embert tudok szembeállítani, és e 8000 között vannak demoralizált és semmiféle rendhez sem szokott csapatok, miként Dessewffy tábornok ezt önnek kinyilvánította, amelyekre ebben a szempillantásban egyáltalán nem lehet számítani. A Beniczky-féle csapat, amelyre leginkább számítottam, ma a bányavárosokba megy. 15-20 000 ember lenne szükséges valamennyi út megszállásához és elegendő tartalék képzéséhez, amellyel az ellenséget némi győzelmi eséllyel egy van két ponton meg lehetne támadni.

Kazinczy ezredes hadosztálya nem tud nekem segítséget nyújtani, sőt ellenkezőleg, ő kér ilyet tőlem.
Ma egy futárt küldök Cornidesz őrnagyhoz, akinek a jobb szárnyamat kell szemmel tartania, és akitől már 15 nap óta nem kapok jelentést.

A 9. hadtestnél 705 ember van fegyver nélkül. Ebből az alkalomból meg akarok önnek valamit említeni a lengyel légió felől is. A lengyel légió olyan emberekből áll, akiket már a felruházásuk és felfegyverzésük napján bizalommal lehet szembeállítani az ellenséggel. Felruházása és felfegyverzése azonban oly sokáig elhúzódik, hol magunknak kellene mindent előteremtenünk, hol a miskolci bizottságtól kellene mindent megkapni, majd végezetül Pestről. A gyalogság mostanáig köpeny és nadrág nélkül van, csaknem a teljes öltözékét az ing teszi ki. Már egy hónapja ezer puskát kellene kapnunk N[agy]váradról, azonban még egyetlen egy se érkezett. Ön, hadügyminiszter úr bizonyára egyetért velem, ha azt állítom, hogy ebben a sürgős ügyben nagyobb fontosságot kellene tulajdonítani katonák és újoncok felfegyverzésére és felruházására.

Megkérem Önt, hadügyminiszter úr, velem egy hadműveleti tervet közölni, amely kapcsolatban állna más hadtestek hadműveleteivel, különösen abban, hogy mikor vonuljak vissza, mely vonalat kell különösen fedeznem.

Egyébként minden lehetségeset megteszek, hogy a visszavonulás oly későn történjék, ahogy csak lehet, vagy ha az Isten úgy akarja, egyszer odacsapni**.

Végezetül kérem önt, ahogy csak lehetséges, küldjön fegyvert, és ha mód van rá, erősítést.

Wysocki tábornok

***
HL 1848/49: 33/452.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 185. fasc. 1849 – 6 – 201.
* Az iratban: Tschetchadow.
** Az iratban: “…einmal anschlagen.”