- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Aradi vár, 1849. augusztus 6. délután 4 1/2 óra

A hadügyminisztérium utasítása Vécsey Károly honvéd tábornoknak: ha abba kell hagynia Temesvár ostromát, akkor értesítse erről a pénzügyminisztériumot, vonuljon Aradra, és szállíttassa oda az ostromágyúkat, valamint a lőszert.

***

A hadügyminisztérium
Gróf Vécsey tábornok úrnak, Temesváron

Dembiński altábornagy úr tegnap, e hó 5-én kedvezőtlen csatát vívott, és ennek eredményeképpen tegnap Bébáig, ma Óbesenyőig vonult.

Mivel egy ellenséges oszlop Kanizsáról is átkelt a Tisza bal partjára, ezért megeshet, hogy nagyságod rövidesen kénytelen lesz megszüntetni Temesvár ostromát. Ebben az esetben a visszavonulásnak ide kell történnie, ahol valamennyi magyar erő gyülekezni fog. Ha nagyságod megszünteti az ostromot, akkor erről futár útján értesíteni kell a pénzügyminisztériumot Lugoson, mivel ebben az esetben az ott már nem lenne biztonságban.

Mindjárt e parancs vétele után valamennyi ostromágyút vissza kell vonni, és az összes lőszerrel, golyóval és lőszerkészlettel a legnagyobb sietséggel el kell indítani ide, mivel minden késedelem veszélyt hozhat.

A hadügyminiszter*

***
HL 1848/49: 42/76.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 187. fasc. 1849 – 8 – 79.
*Az aláírás hiányzik. Az irat utolsó lapján a következő feljegyzés található: exped[iert] 6/8 Arader Fest[ung] 1849. Courier: Világfi Ádám őrmester a vezérkari osztályban.