HunHír.info

2017. Földanya hava 19. nap, Ovola napja.

Több mint 1,2 millió francia voksolt eddig

2016. november 27. 15:33
Hunhír.info

Több mint 1,2 millió választásra jogosult francia állampolgár adta le voksát vasárnap délig a francia jobboldal elnökjelölt-állító választásának második fordulójában – jelentette be Thierry Solere, a legnagyobb francia ellenzéki párt, a Köztársaságiak által rendezett előválasztás szervezőbizottságának elnöke.

Magyar Menedék - Migránsokk

A több mint 10 ezer választási körzet 64 százalékában 1 millió 270 ezren voksoltak a délelőtti órákban, ami 13 százalékkal jelentősebb, mint az első fordulóban.

Este 7 óráig lehet szavazni, az első eredmények fél kilenc óra körül várhatók.

Az előrejelzések szerint estig 4,5-5 millió választásra jogosult francia, azaz a választók mintegy 10 százaléka fog az urnákhoz járulni. A múlt heti első fordulóban 4,3 millióan szavaztak.

A francia jobboldal először rendez minden választópolgár számára nyitott előválasztást, amelyen magasabb a részvétel, mint 2011-ben a baloldali előválasztáson. Akkor az első fordulóban 2,6, másodikban pedig 2,8 millióan járultak az urnákhoz.

Az érdeklődés jól mutatja a francia jobboldali elnökjelölt-állító választás tétjét. A kormányzásban meggyengült és népszerűtlenné vált baloldal széttagozódása miatt jó eséllyel a jobboldali jelölt mérkőzhet meg az elnöki címért jövő májusban, mégpedig minden bizonnyal a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel, s jelenleg valamennyi felmérés konzervatív győzelmet jelez előre.

Az első fordulóból az előválasztás második fordulójába Alain Juppé és Francois Fillon korábbi miniszterelnökök jutottak be, s valamennyi felmérés szerint utóbbinak van esélye arra, hogy radikális gazdasági programjával a jövő májusi elnökválasztáson győzelemre vigye a konzervatív tábort.

„Undorító kampány”

„Várom a választók döntését, ma ők beszélnek, nem a jelöltek" – mondta Francois Fillon miután leadta a szavazatát. Nicolas Sarkozy államfő volt miniszterelnöke (2007-2012), aki az első fordulóban 44 százalékkal az élen végzett, nem kívánta kommentálni az esélyeit.

Riválisa, az első fordulóban 28 százalékot kapott Alain Juppé viszont úgy érezte, hogy „undorító kampány" folyt ellene az elmúlt hónapokban az interneten.

„Alávaló, hogy antiszemitának és szalafistának is beállítottak" – mondta a riválisánál mérsékeltebbnek és centristábbnak tartott politikus újságíróknak az interneten róla terjesztett rágalmakra utalva. Bordeaux polgármestere ugyanakkor „nem sajnál semmit", szerinte a jobboldal „szép kampányt" folytatott, amelyben meg tudta védeni az elképzeléseit. Juppé saját bevallása szerint bízik a győzelemben, de felkészült a vereségre is.

Laurent Wauquiez, a Köztársaságiak ügyvezető elnöke „demokratikus sikernek" nevezte a jobboldal államfő-jelölési folyamatát.

„A megválasztott jelöltnek óriási felelőssége lesz az egység megteremtésében. Gesztusokat kell tennie az ellenfele és azon választók irányába, akik Nicolas Sarkozyt támogatták" – mondta a pártelnök a Journal du Dimanche című napilapnak adott interjúban. A volt államfő a szavazatok 20 százalékával a harmadik helyen végzett az első fordulóban. Nicolas Sarkozy a vereséget követően bejelentette, hogy visszavonul a politikai élettől és a második fordulóban volt miniszterelnökét támogatja.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ész és Hit - Czakó GáborÉsz és Hit
Könyv - Bolti ár: 2 730 Ft
Internetes ár: 2 321 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat