HunHír.info

2017. Földanya hava 19. nap, Ovola napja.

Az avarok a sírból üzennek az utódoknak

2016. november 26. 17:37
Hunhír.info

Az augusztusban feltárt avar gyermeksír után - ahol egy kislány csontjait is koponyáján egy páratlan pártát találtak - most egy szintén rendkívül gazdag avarkori női sírt és egy hazatérők korabeli síregyüttest találtak. Az augusztusban bemutatott kislányhoz hasonlóan itt is találtak pártavereteket a szakemberek. Az előzőtől eltérő, ún. négyzet alakú, fonatos préselt veretek kerültek elő, ezúttal aranyozott ezüstből.

Augusztusban a szakemberek egy, a VII. században élt 10–12 éves gyermek maradványait emelték ki a földből. A kislányt homlokán aranypártával temették el. Az egyedülálló nemesfém ékességet nyár végén sajtótájékoztatón mutatta be a múzeum, ahol elhangzott, az aranylemezes pártát – restaurálása után – a nagyközönség is megtekintheti.

„Szeptemberben a kislánytól csupán hét méterre újabb női sírt tártak fel. A nagyszerű lelet választ adott a legnagyobb kérdésre: vajon magányosan temették-e el, a régészek által Avar Danutának keresztelt kislányt?” - mondta Angi János, a Déri Múzeum igazgatója.

„A felnőtt nőt – akit a feltárók ezúttal Malvinnak kereszteltek – a kora avarokra jellemző tájolási mód szerint, azaz fejjel keletre fektetve helyezték örök nyugalomra. A csontváz a mai talajszinthez képest két méter mélyen feküdt, így a munkát megnehezítette a sír alján feltörő talajvíz. Ám a vizes környezetnek köszönhetően sikerült a sírban a koporsó nyomait megfigyelni. A sírgödör nyugati végében avar szokás szerint két részleges szarvasmarha csontvázat temettek el” - mondta Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

Az augusztusban bemutatott kislányhoz hasonlóan itt is találtak pártavereteket a szakemberek. Az előzőtől eltérő, ún. négyzet alakú, fonatos préselt veretek kerültek elő, ezúttal aranyozott ezüstből. A pártavereteken túl ebben a sírban is voltak ezüstlemezből készült gömb alakú gyöngyök, és mindkét kézen különleges ezüstgyűrűk.

Óriási értékű a csontváz bal vállánál talált aranypénz. Az ún. solidus Bizáncból származik, és egyike azoknak az érméknek, melyeket a Keletrómai Birodalom az avaroknak fizetett a békéért cserébe. Az érme a VII. század első felére keltezhető. A sírban talált további tárgyak az avar nők mindennapi életéhez szükséges tartozékok: vaskés, bronzcsipesz, orsógomb és orsókarika.”

Kocsis-Buruzs Gábor régész hozzátette: „A gazdag leletanyag megtalálásán túl még egy szenzációs esemény történt, hiszen a Déri Múzeum partnereként dolgozó Salisbury Kft. régészei egy kis sírszámú, de rendkívül gazdag hazatérés kori temető sírjaira bukkantak, melyek új megvilágításba helyezik a térség X. századi történetét.”

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A gondolatgyárak - F. William EngdahlA gondolatgyárak
Könyv - Bolti ár: 3 790 Ft
Internetes ár: 3 032 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Jó vadászatot! - Ilosvay FerencJó vadászatot!
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 295 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Egyvilágrend - Drábik JánosEgyvilágrend
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 149 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat