HunHír.info

2017. Napisten hava 27. nap, Ünoke napja.

Testvérvárosi szerződést kötött Budapest és Székelyudvarhely

2016. november 25. 07:10
Hunhír.info

A dokumentumot a székelyudvarhelyi önkormányzati testület ünnepi, rendkívüli ülésén írta alá Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. A szerződés értelmében a két város többek között a kulturális élet, a kulturális örökségvédelem, a gazdaság és a turizmus területén kívánja fejleszteni kapcsolatait, kiemelten kezelik továbbá az ifjúsági és sportkapcsolatokat – idézte a Mihír.ro székelyudvarhelyi portál

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Ünnepi beszédében Tarlós István megemlítette, hogy Budapesten az Országházon is és a főpolgármesteri hivatalon is ott leng a székely zászló, és semmilyen hatalmi szó nem távolíthatja onnan el. A főpolgármester büszkeségének adott hangot amiatt, hogy óbudai polgármesterként Csíkszeredával, Budapest főpolgármestereként pedig Székelyudvarhellyel kötött testvérvárosi szerződést. Tarlós ugyanakkor elmondta, hogy a Székelyudvarhellyel kötött szerződés tulajdonképpen egész Székelyföldnek szól, és reméli, elkövetkezőkben ez az együttműködés túlmutat majd a két város határain.

Budapest főpolgármestere elmondta: elsősorban lelki és érzelmi kötelékként tekint a szerződésre, hangsúlyozta, hogy ennek megkötését Budapest kezdeményezte. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként júniusban polgármesterré választott Gálfi Árpád kivételes örömnek és megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő írhatta alá a szerződést a székelyudvarhelyiek nevében.

“A Kárpát-medence testét viszont mi a kiontott vérünkkel kötöttük egybe, és ezért annak lelki egysége örök. Éppen ezért kegyelmi állapotként éljük meg, hogy Peking, New York, Bécs, Berlin vagy Lisszabon mellett Székelyudvarhely is Budapest testvérvárosa lehet. Mégis – úgy érzem – lelkiekben sokkal nagyobb jelentősége van ennek a kapcsolatnak – Budapest számára is -, mint bármely más testvérvárosa esetében” – idézte a városházi közlemény Gálfi gondolatait.

Az ülésen a testvérvárosi kapcsolatok kialakításának a kezdeményezője, Szász Jenő korábbi székelyudvarhelyi polgármester, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója is felszólalt. Úgy vélte, a szerződés által “a székely főváros és a nemzet fővárosa” erősítette meg hivatalosan is a testvéri köteléket. Szász Jenő ugyanakkor emlékeztette a jelenlévőket, hogy most már csak a székelyudvarhelyieknek kell elhinniük, hogy településük a székely főváros. A székelyudvarhelyi önkormányzat rendkívüli ülését a Székelyföldi Filharmónia, majd Udvarhely Néptáncműhely előadása tette ünnepélyessé.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Globális agymosás - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális agymosás
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Magyarország álomtörténete 1929-1941 - Rácz AndrásMagyarország álomtörténete 1929-1941
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A Forrásmező felfedezése - David WilcockA Forrásmező felfedezése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Lélek és világegyetem - Grandpierre AttilaLélek és világegyetem
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 125 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Magyar nagyasszonyok
Magyar nagyasszonyok
Könyv - Bolti ár: 1 500 Ft
Internetes ár: 1 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat