HunHír.info

2017. Földanya hava 25. nap, Szübál napja.

1000 év után templomot kapnak a viking istenek

2016. október 17. 09:24
Hunhír.info

viking-harcos-250.jpgAz izlandiak hamarosan nyilvánosan is fohászkodhatnak Thorhoz, Odinhoz, Frigghez és a többi viking istenséghez, ugyanis templomot építhet az egyre erősödő neopogány izlandi mozgalom - több mint ezer év óta az elsőt. A kereszténység felvétele nem volt akadálymentes Izlandon, ahol az első misszionáriusokat még kíméletlenül megölték, de I. Olaf norvég király nyomására 1000 körül egy országgyűlésen megegyezésre jutottak az alig 200 éve benépesült szigetország lakosai: hogy elkerüljék a megosztottságot, mindannyian áttértek a keresztény hitre

Magyar Menedék - Migránsokk

Ez a döntés - amelyben egy nép közös elhatározás alapján cserélte fel vallását - egyedülálló volt a történelemben.

A kereszténység felvételével (Izland a 16. században, a dán korona alá kerülve lett lutheránus, ma a hívők 75 százaléka az Izlandi Nemzeti Egyház tanításait követi) ugyan visszaszorult pogányság, de nem tűnt el teljesen.

Az 1972-ben alapított, az egykori germán pogányság hitvilágát a kereszténység előtti hiedelmekkel ötvöző neopogány Ásatrú mozgalom ráadásul egyre népszerűbb Izlandon. "Nem gondolom, hogy van olyan, aki hisz az egyszemű, két és fél méter magas, lovakon közlekedő istenségekben. Mi ezeket a történeteket költői metaforáknak, illetve a természet és az emberi pszichológia manifesztációjának tartjuk" - mondta Hilmar Örn Hilmarsson, Ásatrú főpapja a mozgalom krédójáról.

Az Ásatrú híveinek száma megtriplázódott az utóbbi évtizedben, így ma 2400 tagja van a mozgalomnak, ami Izland népességét tekintve (330 ezer) figyelemre méltó szám. A hírek szerint az Ásatrú templomépítésbe kezd idén februárban a főváros, Reykjavík Oskjuhlid nevű kerületében: a telket a reykjavíki önkormányzat bocsátotta a hívők rendelkezésére, de az építkezést a mozgalomnak kell finanszíroznia, ami 800 ezer euróból valósulhat meg.

A 250 fő befogadására alkalmas, kör alakú, 350 négyzetméteres kupolás épületet Magnus Jensson tervezi. Az aranymetszés szabályát követő templomot hegyoldalba, négy méter mélyre vájják, úgy, hogy a kupola áteressze a napfényt. A tervek szerint a templomban esküvők és temetési szertartások is lesznek.

harcunk. info

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Egyvilágrend - Drábik JánosEgyvilágrend
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 149 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat