HunHír.info

2017. Napisten hava 25. nap, Koppánd napja.

Egy üveg pezsgő hetvenkétmillió forint

2016. október 14. 11:05
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Ritkán veszem a kezembe a Nők Lapját, de akkor mégis van értelme. Legutóbbi számát olvasva tényleg ökölbe szorul az ember keze. Míg ki tudja, hány millióan éheznek, addig egy szűk elit egy este irdatlan pénzösszegeket ver el.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Olvasom hát az orgánum cikkét (Dobray Sarolta: Ibizai VIP-mennyország – avagy a gazdagok a paradicsomba mennek). Nos, Ibiza 575 négyzetkilométernyi, egy 2005-ös felmérés szerint 111 107 főt számláló spanyol sziget. Jó ideje szó szerint a milliárdosoké. A szórakozóhelyek eldorádójának számító szigeten lévő Blue Marlin nevű strandklubban egy üveg pezsgő – nem elírás – hatvanezer euró, vagyis hetvenkétmillió forint. Egy kisebb asztal fogyasztás céljából való foglalása minimum tízezer euró (hárommillió forint). A borravaló sem akármennyi. Volt, hogy egy vendég a százhúszezer eurós számlájára nyolcvanezres jattot adott.

Óhatatlanul is felmerül az emberben a kérdés, mégis kiknek a pénzéből dőzsölnek e szigetlakók vagy rajta az akárcsak egy napot is eltöltők? Arról nem is beszélve, ki tudja még, hány ugyanilyen „üdülőparadicsom” létezik a földkerekségen? De ami a legfontosabb: ismerik-e egyáltalán a boldogság fogalmát az egy este súlyos milliókat, netán milliárdokat eldőzsölők? Eszembe is jutott minderről egy régi történet:

„Polikrates samosi király egy filozófusnak egykor nagy összegű pénzt ajándékozott. A tudós ember magánkívül volt örömében és azonnal elhatározta, hogy tanulmányait abbahagyja és kereskedő lesz. Ezentúl tehát járta a vásárokat, érdeklődött az árak iránt, piac iránt, kilátások és bekövetkező fordulatok iránt és ez a sok anyagi gond, tervezgetés, csalódás egészen megnehezítette fejét és szomorúvá tette szívét. Amit nappal elhatározott, azt éjjel álmatlanságában visszavonta és mást eszelt ki, úgy hogy nyugalmának, békességének teljesen vége volt. Ekkor így kiáltott fel: „Amióta azt az átkozott pénzt házamba hoztam, boldogtalan ember vagyok! A legjobb üzletem, amit eszerint tenni tudok, ha a pénzt visszaviszem oda, ahonnan hoztam.” A következő reggel elvitte a kincset Polikrates királyhoz s így szólt: „Uram, vedd vissza a pénzt, nem akarok róla többé tudni, tönkretette az életemet.” A filozófus jól cselekedett. Pénz és boldogság két különböző dolog. Nagyon ritkán laknak egy fedél alatt, a legtöbb esetben azonban kiűzik egymást. Aki az Isten békéjét magában hordja, az a leggazdagabb ember s ez a boldogság örökké tart, azért iparkodjunk ezt magunknak megszerezni”

(Farkas Edith S. M.: Missziós útravalók. I. köt. Budapest, 1925. Szociális Missziótársulat-Apostol Nyomda Rt. 9-10. old.)

Nos, az ibizai VIP-paradicsom „életélvezői” azonban nemcsak a saját életüket, hanem másokéit is tönkreteszik. Hiszen miből is van ennyi pénzük? Európában például egy valóban hivatásának élő egyetemi tanár mikor engedhetné meg magának mindazt, amit itt gond nélkül megengedhetnek nem is kevesen? Igaz, valószínűleg igénye sincsen rá. Ő ugyanis a tudománynak, a nemzetének él.

Mindenesetre az ismertetett eset egy magasabb szempont megértésére azért megtanít. Kell, hogy legyen Isten, aki az efféle dőzsöléséért egyszer majd igazságosságának megfelelően megfizet. Ha nem itt, akkor odaát. Igaz, onnan már nincs visszaút. Ott már hiába bánnák meg, mennyit eltékozoltak akár csak egy este is.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Egy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról - Gömbös GyulaEgy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
XII. Piusz és a zsidók - Gordon ThomasXII. Piusz és a zsidók
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A gondolatgyárak - F. William EngdahlA gondolatgyárak
Könyv - Bolti ár: 3 790 Ft
Internetes ár: 3 032 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A C vitamin varázslatos ereje - Thomas E. LevyA C vitamin varázslatos ereje
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat