HunHír.info

2017. Újkenyér hava 20. nap, Szent István király ünnepe, István, Vajk napja.

Két keselyűfaj példányait is megfigyelték Magyarországon október első napjaiban

2016. október 10. 15:31
Hunhír.info

Két keselyűfaj példányait is megfigyelték Magyarországon október elején: az elmúlt években többször is látott fakó keselyűk mellett most először egy szakállas saskeselyűt is észleltek az országban.

Október első napjaiban két fiatal fakó keselyű került távcső elé először Fejér megyében, Csókakő váránál, majd - feltételezhetően ugyanez a két madár - a fővárosban is, október 5-én pedig egy jeladós szakállas saskeselyű repült át az országon, ami a faj első magyarországi előfordulását is jelentette - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, Európában négy keselyűfaj költ: a fakó keselyű, a barátkeselyű, a szakállas saskeselyű és a dögkeselyű. A barátkeselyű fán, a többi három faj sziklákon fészkel. A történelmi időkben költhettek a magyar középhegységek sziklafalain, a barátkeselyű pedig akár a sík vidéki területeken is, illetve a fakó és a dögkeselyű a 19. századig a Kárpátokban. A honfoglalást követő mintegy ezer év jelentős legelőállat-állománya pedig minden bizonnyal fontos táplálkozóterületté tette a keselyűk számára a Kunság és az Alföld pusztáit.

A keselyűk aranykora azonban több mint kétszáz éve véget ért Magyarországon, ezt követően ezek a hatalmas madarak kóborlóként is ritkán kerületek szem elé. A madárcsoport képviselői az egész kontinensen megfogyatkoztak, a legnagyobb állomány Spanyolországban, illetve Bulgáriában és Görögországban élt, de számuk ott is jelentősen csökkent a múlt század második felében.

Ezt követően az összehangolt védelemnek köszönhetően nem csak a nyugati és keleti Mediterráneumban, de Horvátországban, majd Szerbiában is megerősödött a fakókeselyű-állomány, így az elmúlt években jelentősen nőtt a faj magyarországi megfigyeléseinek száma. Egy éve, 2015. szeptember 24-én például 19 fakó keselyűt láttak a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén Pély közelében - idézik fel a közleményben.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Lélek és világegyetem - Grandpierre AttilaLélek és világegyetem
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 125 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Atilla, Isten ostora - Cselenyák ImreAtilla, Isten ostora
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Virágnévszótár - Rácz JánosVirágnévszótár
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat