HunHír.info

2017. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Kivezetni az iskolakapun és átadni a legelső csendőrnek...

2016. október 09. 10:30
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Szegregáció. A világ legtermészetesebb megoldása volt ez valaha egy igen súlyos problémára. A latin segrego elkülönítést, elválasztást jelent, kiváltképpen az oktatásban, a hátrányos szellemi-fizikai képességű gyermekeknek a többi gyermekektől való elkülönített oktatását.

Csak – finoman fogalmazva – nagyon csekély lélektani iskolázottsággal rendelkezők állíthatják azt, hogy a szegregáció mentális sérüléseket okoz egy osztályban. Nos, aki csak egy napot végigtanított bárhol, tudhatja, mit jelent az, ha akár csak egy, társaitól lemaradt tanuló miatt nem lehet előrelépni a tanításban. A józan paraszti ész tehát azt diktálja, hogy az írással, olvasással, számolással nem vagy alig bírókkal külön kell foglalkozni.

Ilyenkor szólnak közbe ugyebár a liberális nagyágyúk. A szegregáció antihumánus akció! Sérti a gyermek önérzetét. Bűntudatot, kisebbrendűségi érzést kelt benne társaival szemben, akinek ilyetén meggátoljuk szocializációját, beépülését a társadalomba. Mondják ezt persze olyanok, akik talán fél órát sem töltöttek ilyen gyermekek között.

Érdekes, hajdanában mennyire másképpen volt ez! Ha a szülőnek nem tetszett a követelmény, elvitte gyermekét más iskolába. Nem kezdett el jajveszékelni, hogy gyermekét szegregálják. Rend volt, fegyelem. Arról nem is beszélve, hogy a régi jó tanárok, ha kellett, mindenkit büntettek, származásra való tekintet nélkül. Nem találkoztam még olyannal, aki felháborodva mesélte volna, hogy ismerte a körmöst és a sarokba állítást.

A régi vágású tanár még tudta, hogyan kell szegregálni például az oly rettegett latinórán is. Elképzelem, amint belép ma egy tarkabarka osztályba. Szépen, nyugodtan skandálni kezdi: „Arma virumque cano, Troiae qui primus ab oris...” Aztán rábök az osztály legkevésbé fehér tagjára: „Fordítsd!” Majd felszólítja, mondja meg, melyik költőnk eposza ihletéséül szolgált e sor. Ha nem tudja, és még neki áll feljebb, jöhet anyuci, apuci, nincs más hátra, mint a gyerkőcöt kivezetni az iskolakapun és átadni a legelső csendőrnek. A többit majd ő intézi...

Tudom, persze, ma már más időket élünk. Olyan ez a történet, mint az álom – mondhatnók. Meg hogy hagyjuk már a poroszos pedagógiát. Nos, mint oly sok mindent, ezt is lehet mondani, csak akkor ne csodálkozzunk, ha nélküle olyan lesz a világ, mint a mai. Rend, fegyelem nélküli.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

XII. Piusz és a zsidók - Gordon ThomasXII. Piusz és a zsidók
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Káldeától Ister-Gamig I-II-III - Badiny Jós FerencKáldeától Ister-Gamig I-II-III
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 8 091 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 6 291 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Auschwitz parancsnoka voltam - Martin BroszatAuschwitz parancsnoka voltam
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat