HunHír.info

2017. Magvető hava 17. nap, Balajtár napja.

Harminc érpataki közmunkás demonstrált az Országház előtt

2016. október 07. 16:10
Hunhír.info

Legalább harminc érpataki közmunkás demonstrált az Országház előtt pénteken elmaradt járandóságuk miatt. Az állami normatíva csuszása mögött a város polgármestere az ellene indult politikai hadjáratot sejti. A megélhetésükért aggódó érpatakiak elszántak, és szégyennek tartják, amiért tüntetniük kell azért, hogy azt a megalázó 50 ezer forintjukat egyáltalán megkaphassák.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

A demonstrálók ugyanis azt szeretnék elérni, hogy ne zárolják tovább az Érpataknak járó állami forrásokat, és végre hozzájussanak a fizetésükhöz.

Orosz Mihály Zoltán, a település polgármestere a parlament főbejárata előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen közölte: a "Fidesz érpataki helytartója" próbálja ellehetetleníteni az 1800 lélekszámú községet. Csakhogy, ha fizetésképtelenné válik Érpatak, akkor az a közmunkások rovására megy, figyelmeztetett.

Jellemző a magyar közállapotokra, hogy hazánk keleti régióiban sok helyen a közmunkabér az egyetlen bevétele a családoknak, viszont azt az önkormányzatok állami normatívákból fedezik.

Érpatakon négy képviselő bojkottálta az önikonkormányzat munkáját, így nem sikerült idejében elfogadni a zárszámadást, amire hivatkozva az államkincstár nem utalt a községnek – idézte fel Orosz Mihály Zoltán. Elmondta, úgy került csődközelbe az önkormányzat, hogy normális esetben a költségvetésének 10 százalékát szokta megtakarítani.

Orosz Mihály Zoltán az ellene irányuló fideszes politikai támadásnak minősített azt is, hogy az elfogadott zárszámadást a megyei kormányhivatal csupán szeptember 13-án küldte meg az államkincstárnak, ha azt a szeptember 10-ei határidőig megtette volna, akkor az érpatakiak 20-a után hozzájutottak volna a pénzükhöz. A polgármester szerint ezt szándékosan intézték így. Közölte azt is, hogy a község az elmaradó normatívák és a felélt tartalékok miatt kénytelen volt 3,8 millió forint hitelt felvenni annak érdekében, hogy fizetni tudja a mintegy 50 közmunkás és 10 egyéb közalkalmazott (pl.: óvonő) bérét.

Ezzel nem lehet szórakozni, a közmunkások nem lehetnek a pártpolitika áldozatai - jelentette ki a községvezető.

Emlékeztetett arra is, hogy bár a Helyi Választási Bizottság (HVB) jogerős határozatban rendelkezik arról, hogy december 11-én polgármester és képviselőválasztást lesz a szabolcsi településen, a megyei kormányhivatal megtámadta a HVB döntését. Ezt azzal magyarázta Orosz Mihály Zoltán, hogy a helyi Fideszben összevesztek azon, kiinduljon ellene a polgármesteri székért.

"Tényleg egy banánköztársaság leszünk, ha ez így folytatódik" - jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy szerinte a kormányhivatal, az államkincstár és a munkaügyi központ kettős mérce szerint viseltetik Érpatakkal szemben, és megakadályozzák, hogy a normatívákat megkapják.

Egyáltalán nincs tartalékunk, mert csak a közmunkabérből élünk - ezt már az érpataki demonstrálók mondták el lapunknak. Mindannyian azt remélik, hogy sikerrel járnak, mert most veszélyeztetve érzik a maguk és gyermekeik megélhetését (a gyorsan közeledő fűtési szezon miatt is egyre aggasztóbb ez a helyzet).

"Elég nagy szégyen az nekünk, hogy Érpatakról közmunkásként ide fel kell jönni a parlament elé, hogy a saját bérünket követeljük", közölte egyikük. A fizetésüket így is megalázónak tartják, és "most ettől is megfosztják őket".

Búcsúzásképpen egy másik érpataki megjegyezte: bármire képesek vagyunk a gyerekeinkért, ha kell mindennap tüntetni fogunk.

ALFAHÍR nyomán

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Auschwitz parancsnoka voltam - Martin BroszatAuschwitz parancsnoka voltam
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A dzsihád és a Nyugat öngyilkossága - Pawel LisickiA dzsihád és a Nyugat öngyilkossága
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 2 967 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat