HunHír.info

2017. Enyészet hava 19. nap, Timur napja.

Mérsékelt kártérítés és rendőri vegzálás 10 év után a 2006 őszi meghurcoltnak

2016. október 07. 15:39
Hunhír.info

20061023_gaz.jpgA Székesfehérvári Törvényszék 2016. szeptember 30-án egymillió forint és kamatai összegű nem vagyoni kártérítést ítélt meg első fokon a 2006 őszén meghurcolt Dukán Dánielnek. Dacára annak, hogy 2006 őszi elítélését három éve semmissé nyilvánította a bíróság a mostani ítélet másnapján otthonában a készenléti rendőrök arról faggatták, hogy mit csinált a múlt heti Teréz körúti robbantás idején.

Magyar Menedék - Migránsokk

Dukán 2006. szeptember 20-án hajnalban egy szórakozóhelyről tartott hazafelé, amikor a Magyar Rádió környékén a rendőrök összeverték, elfogták és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak címén őrizetbe vették. Harmincöt napot töltött előzetes letartóztatásban embertelen körülmények, megaláztatások közepette. Országos médiavisszhangot kapott, amikor a rendezett életvitelű, értelmiségi fiatalembert első fokon 2006 őszén két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kizárólag rendőri vallomások alapján. Ezt 2007-ben két év – négy esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre enyhítették a bíróság, de pártfogói felügyelet alá helyezték:

Elítélését 2013-ban megsemmisítették, a tömeges valótlan rendőri jelentések miatt született semmisségi törvény kimondja: „a semmisnek nyilvánított elítélésekhez vagy megállapításokhoz fűződő büntető vagy szabálysértési büntetések, intézkedések, kényszerintézkedések és azok további következményei államigazgatási jogkörben okozott károk.”

Miután minden érintett szerv elzárkózott az egyezség elől Dukán két perben összesen közel tízmillió forintot követel hányattatásaiért. Idén júliusban a Fővárosi Törvényszék elutasította a rendőrséggel szembeni keresetét, szükségesnek és arányosnak minősítve levadászását és kizárólag a Dukán Dánielt megverő, az őt elfogó rendőrök vallomásának adott hitelt, annak ellenére, hogy más bizonyítékok ezeket cáfolták és a semmisségi törvény okán ezeket ki kellett volna zárni a bizonyítékok közül.

Az őt 35 napig fogva tartó két büntetés-végrehajtási- intézet elleni kárigényét szintén idén júliusban elévülésre hivatkozva söpörte le első fokon a Székesfehérvári Törvényszék. Dukán mindkét ítélet ellen fellebbezett.

A mostani perben az alperes a Fővárosi Törvényszék volt, amely előzetes letartóztatásba helyezte az akkor még egyetemre járó fiatalembert és amely gyorsított eljárás ítélte el őt.

Hasonló súlyú jogsértések esetén a mostani egymilliós kártérítés többszörösét szokták megítélni. Emlékezetes, hogy 2010-ben a 2006 őszi jogsértettek döntő többsége jóvátételt kapott, és az ilyen mértékű fogva tartás és bántalmazás érintettjei több millió forintos kártérítésben részesültek. Nemrég egy 8 órás előállítást elszenvedő került tibeti aktivista számára ítélt meg a bíróság egymillió forintot. A Kúria friss ítéletében pedig rendőrségi jogtanácsosoknak fejenként közel félmillió forint összegű sérelem díjat állapított meg, egy nyilvános bírósági tárgyalásról készített olyan tudósítás miatt, amelyben őket 3 másodpercig bemutatták jogszabály által nem tiltott módon. Ennek fényében is látható, hogy a megfelelő jóvátételtől a mostani összeg messze elmarad.

Az eset azt is jelzi, hogy a 2006 őszi teljes igazságtétel még mindig várat magára, a felelősök pedig máig büntetlenek.

Budapest, 2016. október 7.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető, Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu)

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hunok és Rómaiak - Priskos Rhétor összes töredéke
Hunok és Rómaiak - Priskos Rhétor összes töredéke
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat