HunHír.info

2018. Álom hava 11. nap, Gilvád napja.

Újra mozgósítanak a magyargyűlölő ukránok

2015. december 28. 13:46
Hunhír.info

Új társadalmi és politikai mozgalom létrehozásának tervét jelentette be hétfőn Dmitro Jaros, aki nemrég mondott le a radikális ukrán nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) vezetői tisztségéről.

Menedek - Engdahl

Az új szervezet alapító kongresszusa várhatóan februárban lesz. A PSZ honlapján közzétett írásában Jaros kifejtette: a Jobboldali Szektor mint mozgalom kinőtte kereteit, megerősödött, és eljött az ideje, hogy fejlődésének új szakaszába lépjen. Szavai szerint országosan elterjedt, minden ukrán hazafit egyesítő szervezetté kell válnia "radikalizmus nélkül, de egyben a liberális demagógiától is mentesen".

Hangsúlyozta, hogy céljuk változatlanul az ukrán állam egységének megőrzése. "Kettős feladatunk van: a jelenlegi keretek között nemzetállamiságot teremteni, és ebben forradalmi változásokat véghezvinni, hogy biztosítsuk az ukrán nép számára a szabadságot, az igazságot és a jólétet" - hangoztatta.

Hozzátette, hogy nem térnek le a "forradalom útjáról", de határozottan elutasítják azt az "álforradalmi tevékenységet, amely veszélyezteti az ukrán állam létét, és foltot ejt a hazafiak hírnevén". A PSZ volt vezetője ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a Jobboldali Szektor vezetése az ő jelenléte és egyetértése nélkül fogadott el november elején egy új "forradalmi stratégiát", amelyben egyebek mellett illegitimnek minősítette a jelenlegi kijevi vezetést Petro Porosenko elnökkel az élen. Ez volt az a pont, amely miatt Jaros végül a lemondás mellett döntött.

"A jelenlegi vezetés ellenzéke vagyunk, de nem tekintjük helyénvalónak a véres és eleve bukásra ítélt lázadásokat" - szögezte le, ismételten megerősítve, hogy ő és csapata a felsorolt okok miatt távozik a Jobboldali Szektor "nemzeti felszabadítási mozgalomból". Ami viszont a PSZ önkéntes fegyveres alakulatát illeti - amelyről szólva emlékeztetett arra, hogy zászlóaljaik részt vettek a donyecki repülőtér, Sirokine, Piszki és a szaur-mohilai fennsík védelmében, továbbá egészségügyi csapatuk "ezrek életét mentette meg" - kifejezte meggyőződését, hogy annak nőnie és fejődnie kell. Leszögezte, hogy az önkéntes alakulat része lesz az újonnan létrejövő szervezetnek. "Folytatjuk a harcot a fronton a külső agresszor ellen, és hátvédként segítjük az ország fejlődését" - tette hozzá, az agresszor alatt nyilvánvalóan Oroszországot értve.

A 44 éves Dmitro Jaros - aki tavaly ősztől független parlamenti képviselő, 2015 áprilisától pedig az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének tanácsadója - november 11-én közölte a Facebook közösségi oldalon, hogy lemond a két évvel ezelőtti hatalomváltó Majdan-tüntetéseken létrejött Jobboldali Szektor éléről. Továbbra is vezetője maradt viszont a PSZ Kelet-Ukrajnában harcoló önkéntes alakulatának.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Válaszúton - Bogár LászlóVálaszúton
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat