HunHír.info

2018. Álom hava 14. nap, Szilárdka napja.

Ezen inkább sírni lehet: Erdélyben betiltanák a magyar nyelvet

2015. szeptember 01. 23:24
Hunhír.info

erdely250.jpgBogdan Diaconu, az Egyesült Románia Párt alapítója előterjesztett egy törvényjavaslatot, ami betiltaná a magyar nyelv használatát Romániában.

Menedék - Baráthosi

A jelenleg független képviselőként működő politikus megtiltaná a közintézmények, állami hatóságok és önkormányzatok számára, hogy a román nyelven kívül más nyelvet is használjanak a kommunikációra, így a magyar közösség számára ellehetetlenítené a saját anyanyelven történő ügyintézést. A képviselő javaslata szerint a hivatalokból a magyar nyelvű feliratokat is el kellene távolítani.

A politikus azzal indokolta a javaslatot, hogy szerinte egyes régiók “kizárták a román nyelv használatát, mintha egy idegen államhoz tartoznának”, a törvény célja pedig az lenne, hogy “a románok ne érezzék magukat idegennek saját hazájukban”. Nehéz eldönteni, hogy ez a lépés a román nacionalistáknak szánt gesztus, vagy szándékos provokáció. A romániai magyar közösség ugyanis egy idegen, természetellenesen megnövelt területű országban él, ahol a kormányban egyre mélyebb paranoia gyökerezik annak kapcsán, hogy a ma még román ellenőrzés alatt álló magyar területek egyszer újra az anyaországhoz tartozhatnak, akár enklávé formájában.

Áprilisban a Jurnalul National román napilapban megjelent egy szakértői anyag, miszerint Erdély rövid időn belül függetlenedni fog Romániától, és Bukarest nem tehet mást, mint hogy végignézi mindezt. Az Ilie Șerbănescu által írt elemzés abból vezeti le Erdély függetlenedésének várható bekövetkeztét, hogy az új nemzetközi környezetben a régiók a politikai határoktól függetlenül, gazdasági hatalmi pólusok vonzáskörzetében mozognak, amire a politikának minimális ráhatása sincs. Șerbănescu elemzésében kifejti, hogy Erdély számára Bukarest a leggyengébb gazdasági hatalmi pólus, a régió számára Budapest és Bécs sokkal inkább meghatározó erőközpont, és a politika rövid időn belül követni fogja a gazdasági realitásokat.

Augusztus elején hazánk és Románia közt diplomáciai botrány robbant ki annak kapcsán, hogy a bukaresti magyar nagykövet a Romania libera napilapnak azt nyilatkozta, szerinte Románia szándékosan hátráltatja a két ország úthálózatainak összekapcsolását, és az infrastruktúra-fejlesztés késleltetésére törekszik.

Hunhír.info - Hídfő.ru

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Vér tapad a kezünkhöz? - Pawel LisickiVér tapad a kezünkhöz?
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat