HunHír.info

2018. Földanya hava 25. nap, Szübál napja.

Áramlopás: csak nevetnek egyes cigány élősködő tolvajok

2015. április 22. 21:04
Hunhír.info

Egyre többen lopják az áramot Tiszaföldvár homoki részén. A „segédeszközöket” már el sem dugják az elkövetők. Az áramszolgáltató tehetetlen, a bírság sok esetben behajthatatlan. A polgárőrök szerint áramlopás azóta létezik, amióta feltalálták a távvezetéket. Mostanság viszont elszomorító méreteket öltött a tiltott áramhasználat - immáron Tiszaföldváron is. Amíg azonban hathatós megoldás (és retorzió) nincsen, a tolvajok csak nevetnek a markukba, esténként ráakasztva „pecabotjaikat” a vezetékekre.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Tiszaföldvár-Homok, Szőlő utca. Poros úton kocsikázunk lebontott, félig lebontott és erősen felújításra szoruló házak között.

– Megérkeztünk – állítja le autóját Kecse László, a helyi polgárőrség vezetője, majd rámutat a körülöttünk lévő putrira. – Itt is és itt is lopták már az áramot. Vélhetően ezt teszik majd akkor is, ha elmentünk innen – fűzi hozzá, majd állítását alátámasztva megmutat egy hosszú botot, melynek a végére egy fémkampót rögzítettek szigetelőszalaggal. Ez az a „segédeszköz”, melynek használatával könnyedén és roppant életveszélyes módon lehet rácsatlakozni házilag az áramszolgáltató nagyfeszültségű vezetékeire.


– Menjenek innen, mert feljelentem magukat! Hagyják a botomat is, az magántulajdon! Különben is, még horgászni sem lehet?! – kiabál egy fiatalember, aki az egyik házból bukkan elő. Jogaival tökéletesen tisztában van, így az áramlopó botot visszatámasztjuk a falhoz és ügyelünk, nehogy véletlenül a kerítés nélküli portájára lépjünk.

– Itt még a közvilágítást is kiiktatták, ne legyen olyan feltűnő, ha este ráteszik a drótjaikat a vezetékekre. Számtalanszor láttuk már, hogyan „dolgoznak”, de mi, polgárőrök csak jelzéssel élhetünk a rendőrség felé. Nemrégiben az áramszolgáltató is kint járt a rendőrökkel együtt, pár helyen megszüntették a vételezést, persze, másnap vagy egy óra múlva újra folytatódik az egész – mondja a másik polgárőr, Horváth Csaba. Az itt élő férfi például 18 rendbeli (tetten ért) áramlopást „tud felmutatni”. Csaba hozzáteszi, az E.On büntet(hetne), de a büntetést az elkövetők többségétől nem tudják behajtani, hiszen nincsen bejelentett munkahelye.

– Önkormányzatunk adók módjára nem tudja behajtani a több tízezer forintos bírságot, ezt az áramszolgáltató csak bírósági végrehajtók bevonásával teheti meg – fűzi hozzá Hegedűs István polgármester, hozzátéve, sok visszajelzés amúgy sem érkezik hozzájuk, hiszen ez elsősorban rendőrségi ügy, az érintett pedig az áramszolgáltató.

– E jelenséggel az ország minden részében találkozunk, a mértéke a gazdasági helyzettől függ – mondja Egyházi Nikoletta, az E.On Hungária Zrt. szóvivője.

– Gyakori beavatkozási módszer például a mérőóra számlálójának visszapörgetése, de mindközül műszakilag talán a legveszélyesebb az úgynevezett kampós módszer, amikor az utcai hálózatra ráakasztanak egy vezetéket és azon keresztül lopják az áramot. Természetesen az E.ON munkatársai is jól ismerik az elkövetési módokat. Munkatársainkat folyamatosan képezzük, vizsgáztatjuk, hogy felismerjék ezeket az eseteket. A gyanús eseteket a számlázási rendszerünkből szűrjük ki. Ezen kívül egyre gyakoribb, hogy az egyik eset elvezet a másikhoz. A teljes ellátási területünkön 2014-ben több mint 11 ezer esetben derítettek fel kollégáink jogellenes vételezést. A helyi önkormányzattal és a polgárőrséggel egyébként nincsen külön együttműködési megállapodásunk.

A polgárőrök szerint áramlopás azóta létezik, amióta feltalálták a távvezetéket. Mostanság viszont elszomorító méreteket öltött a tiltott áramhasználat - immáron Tiszaföldváron is. Amíg azonban hathatós megoldás (és retorzió) nincsen, a tolvajok csak nevetnek a markukba, esténként ráakasztva „pecabotjaikat” a vezetékekre.

szoljon.hu

Majd ha normális kormány és normális igazságszolgáltatás lesz, amely nem származásuk, hanem a többséghez való viszonyuk alapján alapján ítéli meg a cigányokat, aztán az áramlopó terrorista csuklóból 10 év fegyházzal kezd, akkor nem röhögnének a paraszton a putrisoron.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az erdélyi renaissance - Balogh JolánAz erdélyi renaissance
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hősök naptára 1917-1918
Hősök naptára 1917-1918
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat